Date de identificare a probei
1. Denumirea probei: Chestionarul Nonverbal de Personalitate (Nonverbal Personality Questionnaire)
2. Acronim: NPQ
3. Autori: Sampo V. Paunonen, Douglas N. Jackson, Michael C. Ashton
4. Autorii traducerii şi adaptării versiunii româneşti (dacă este cazul): Dragoş Iliescu, Mihaela Minulescu, Cătălin Nedelcea
5. Scurtă descriere a scopului probei: NPQ măsoară constructe ale personalităţii umane normale, bazându-se pe teorii clasice în personologie.
6. Versiuni avizate: Nu este cazul
7. Forme paralele existente: Absente
8. Manualul testului: 166 de pagini, Editura Odyseea, 2006
9. Licenţa de distribuire pentru România: D&D Consultants Grup SRL
10. Date de contact ale distribuitorului (adresă, telefon/fax, link către pagina de net): Str. Icoanei, nr. 29A, sector 2, Bucureşti, telefon: 021 230 45 99, www.testcentral.ro
11. Copyright: 2004, Sigma Assessement Systems, Inc.
12. Preţ avizat de către CPR:
Manual NPQ- 54.08 euro (fără TVA),
Caiet de testare– de la 6.49 euro (fără TVA),
Punct PSY4/onlinepentru administrarea/scorarea NPQ – de la 8.65 euro la 3.24 euro (fără TVA),
Foaie de răspuns (o aplicare)- de la 0.64 euro la 0.10 euro (fără TVA),
Cartonase NPQ– 10.82 euro (fără TVA).
Prețurilor per administrare li se aplică reduceri în funcție de valoarea comenzii.
13. Cuvinte cheie: personalitate normală, nonverbal, teoria nevoilor umane a lui Murray, Big Five
Date despre tipul de aviz acordat şi modul de utilizare
1. Tip aviz acordat: Avizat pe o perioadă nedeterminată
2. Anul în care a fost acordat avizul: 2006
3. Domenii de utilizare: psihologia muncii şi industrial-organizaţională; psihologia aplicată în servicii; psihologia transporturilor; psihologie educaţională; consiliere şcolară şi vocaţională.
4. Scopul utilizării: screening; clasificare/diagnostic; descriere/ planificarea intervenţiilor; monitorizare.
5.Utilizatori: psihologi licenţiaţi în conformitate cu regulile Colegiului Psihologilor din România.
6. Caracteristici psihice măsurate:
NPQ este un instrument nonverbal, centrat pe măsurarea unor trăsături de personalitate, regăsite în 16 scale, la care se adaugă o scală de validitate. Fiecare din cele 17 scale conţine câte 8 itemi, totalizând 136 de itemi. Itemii sunt ilustraţii naive în creion, fiecare având aproximativ mărimea de 6×9 centimetri. Fiecare ilustraţie surprinde un personaj principal, aflat într-o anumită situaţie sau manifestând un anumit comportament.
NPQ măsoară 16 dintre trăsăturile de personalitate descrise de Murray (1936) în teoria sa sistemică dedicată nevoilor umane. Iată scalele NPQ:
1. Reuşită (Achievement)
2. Afiliere (Affiliation)
3. Agresiune (Aggression).
4. Autonomie (Autonomy)
5. Dominanţă (Dominance)
6. Rezistenţă (Endurance)
7. Exhibiţie (Exhibition).
8. Căutarea aventurii (Thrill-Seeking)
9. Impulsivitate (Impulsivity)
10. Altruism (Nurturance)
11. Ordine (Order)
12. Joacă (Play)
13. Senzorialitate (Sentience)
14. Recunoaştere socială (Social Recognition)
15. Nevoia de ajutorare (Succorance)
16. Înţelegere (Understanding)
17. Deviere (Deviance), cu scopul de a detecta răspunsurile aleatorii.
7. Modul de utilizare:
7.1. Grup ţintă: evaluarea personalităţii normale adulte sau adolescente (limita de vârstă - 12 ani).
7.2. Durata medie de aplicare: NPQ este un chestionar care se aplică subiecţilor fără limită de timp, ceea ce înseamnă că fiecare subiect poate lucra în propriul său ritm. Cu toate acestea, administrarea NPQ nu durează decât rareori mai mult de 20-25 de minute.
7.3. Modalităţi de aplicare: NPQ este administrat de obicei sub forma creion-hârtie, chiar dacă există şi o formă electronică a chestionarului, care permite administrarea online. În forma sa cea mai des întâlnită şi anume administrarea creion-hârtie, NPQ se compune dintr-un caiet de testare, care conţine itemii nonverbali ai testului şi o foaie de răspuns. Subiectul priveşte itemii din caietul de testare, însă completează răspunsurile sale pe foaia de răspuns. Caietul de testare este astfel reutilizabil, putând fi folosit cu mai mulţi subiecţi, pe când foile de răspuns sunt de utilizare unică. NPQ poate fi administrat şi online, prin acces pe site şi identificare cu nume de utilizator şi parolă.
7.4. Condiţii de aplicare: NPQ poate fi administrat individual sau în grup. Mediul testării ar trebui să aibă iluminare adecvată şi să fie lipsit de stimuli ce ar putea distrage atenţia subiectului, ar trebui de asemenea să protejeze confidenţialitatea examinatului. Pentru acele persoane care se resimt din motive de sănătate ori din alte cauze şi care din acest motiv s-ar putea să nu fie capabili să dea răspunsuri valide, testarea ar trebui amânată pentru o dată ulterioară.
7.5. Modalităţi de scorare: cotarea NPQ se poate face exclusiv de utilizatorii legali, cu licenţă de utilizare: scorare online (chestionarul este aplicat online sau se introduc online datele; pentru aceasta se accesează platforma www.testcentral.ro, cu numele de utilizator şi parola aferente licenţei de utilizator).
7.6. Durata de scorare: instantanee. Nu sunt luate în calcul durata necesară introducerii datelor (pentru scorarea online ce necesită acces la internet), nici durata necesară pentru transportul sau transferul caietului de testare (pentru variantele de scorare mail-in şi fax-in).
7.7. Rapoarte generate pe calculator: În urma scorării electronice este disponibil un raport descriptiv detaliat de 12 pagini, incluzând detalii modus operandi, protocol cu cote brute şi standardizate (percentile), transfer în modelul BigFive şi discuţii descriptive incipiente privind valorile specifice ale fiecărei scale. Rapoartele sunt disponibile atât în limba română cât şi în limba engleză.
7.8. Detalii despre cursuri formative în utilizarea şi interpretarea probei: Pentru NPQ există două module de training intensiv: (a) Lucrul cu scale structurale, (b) Lucrul cu scorurile BigFive. Sesiunile de training durează fiecare 6 ore, se desfăşoară în grupe mici, de 5-6 participanţi.