Colegiul Psihologilor din România

Site-ul oficial al Colegiului Psihologilor din România

Date de identificare FPI

1. Denumirea probei: Freiburger Personlichkeitsinventar

 2. Acronim: FPI R, FPI G

 3. Autori: Jochen FahrenbergRainer HampelHerbert Selg

 4. Autorul traducerii şi adaptării versiunii româneşti: Horia Pitariu, Dragoş Iliescu

 5. Scurtă descriere a probei:  FPI măsoară personalitatea la adulţi, fiind construit prin combinarea unui sistem psihologic cu unul din nosologia psihiatrică.

 6. Versiuni avizate: FPI-R

7. Forme paralele existente: -

 8. Manualul testului: 236 de pagini, Editura Odyseea, 2007

 9. Licenţa de distribuire pentru România: D&D Consultants Grup SRL

 10. Date de contact ale distribuitorului: Str. Icoanei, nr. 29A, sector 2, Bucureşti, telefon:  021 230 45 99, www.testcentral.ro

 11. Copyright: 1970, 2001,  Hogrefe Verlag, GmbH & Co.KG.

 12. Preţ avizat de către CPR: 

Manual FPI- 91.94 euro (fără TVA),

Punct online/PSY4 pentru administrarea/scorarea FPI-R/G– de la 8.65 euro la 3.24 euro (fără TVA),

Caiet de testare FPI-R/G– de la 5.95 euro la 3.24 euro (fără TVA),

Foaie de răspuns FPI-R/G– de la 0.64 euro la 0.10 (fără TVA)

Prețurilor per administrare li se aplică reduceri în funcție de valoarea comenzii.

 13. Cuvinte cheie: personalitatepsihodiagnostic centrat psihofiziologic, fratele mai mic al CPI

  

Date despre tipul de aviz acordat şi modul de utilizare

1. Tip aviz acordat: avizat pe o perioada nedeterminată

 2. Anul în care a fost acordat avizul: 2007

 3. Domenii de utilizare: psihologie clinică, consiliere psihologică, psihologie educaţională, psihologia muncii, psihologie aplicată în transporturi, psihologie aplicată în domeniul securităţii naţionale

 4. Scopul utilizării: screening; clasificare/diagnostic; descriere /planificarea intervenţiilor; monitorizare

5.Utilizatori: psihologi licenţiaţi în conformitate cu regulile Colegiului Psihologilor din România.

 6. Caracteristici psihice măsurate: FPI-R este un instrument reprezentant al teoriei trăsăturilor în psihodiagnoza personalităţii. FPI-R este un instrument cu 138 de itemi care poate fi aplicat de la vârsta de 14 ani, completarea lui necesitând 30-40 de minute. Inventarul poate fi administrat individual sau în grup, creion-hârtie sau on-line. FPI a fost generat pentru a oferi specialistului un instrument care sa releve trăsăturile de personalitate dominante ale unei persoane, paralel cu încercarea de explicare cauzală a manifestărilor comportamentale ale acesteia. Itemii instrumentului FPI sunt grupaţi pe 12 scale. FPI R are 138 de itemi: forma FPI-R, iar FPI-G are 212 itemi.

FPI R se compune din 12 scale: 10 scale standard şi 2 scale suplimentare: Satisfacţia cu viaţa, Orientarea sociala, Orientarea spre realizare, Inhibiţia, Excitabilitatea, Agresivitatea, Solicitarea, Acuzele somatice, Problemele de sănătate, Sinceritatea, Extraversiunea si Emoţionalitatea. Aceste scale ale FPI R măsoară constructe relativ largi, care sunt bine delimitate atât teoretic, cât şi psihodiagnostic şi care în plus sunt compuse uneori din mai multe subconstructe.

 7. Modul de utilizare:

7.1. Grup ţintă: utilizat în evaluarea personalităţii normale cât şi a patologiei psihologice, adulte sau adolescente ( limita de vârstă - 13 ani).

7.2. Durata medie de aplicare: FPI este un chestionar care se aplică subiecţilor fără limită de timp, ceea ce înseamnă că fiecare subiect poate lucra în propriul său ritm. Cu toate acestea, administrarea FPI nu durează decât rareori mai mult de 30-40 minute.

7.3. Modalităţi de aplicare: FPI este administrat de obicei sub forma creion-hârtie, chiar dacă există şi o formă electronică a chestionarului, care permite administrarea online. În forma sa cea mai des întâlnită şi anume administrarea creion-hârtie,  FPI se compune dintr-un caiet de testare de unică folosinţă, de pe care subiectul citeşte itemii chestionarului şi pe care notează, în dreptul fiecărui item, răspunsul său. În cazul optării pentru administrarea chestionarului în varianta sa electronică, precum şi pentru gestionarea bazei de date şi a raporturilor rezultate în urma testării este necesar accesul la internet, precum şi identificarea cu numele de utilizator şi parolă.

7.4. Condiţii de aplicare: FPI poate fi administrat individual sau în grup. Mediul testării ar trebui să aibă iluminare adecvată şi să fie lipsit de stimuli ce ar putea distrage atenţia subiectului, ar trebui de asemenea să protejeze confidenţialitatea examinatului. Pentru acele persoane care se resimt din motive de sănătate ori din alte cauze şi care din acest motiv s-ar putea să nu fie capabili să dea răspunsuri valide, testarea ar trebui amânată pentru o dată ulterioară.

7.5. Scorarea FPI se poate face exclusiv de utilizatorii legali, cu licenţă de utilizare: scorare online (chestionarul este aplicat online sau se introduc online datele; pentru aceasta se accesează platforma www.testcentral.ro, cu numele de utilizator şi parola aferente licenţei de utilizator).

7.6. Durata de scorare: Pentru scorarea online, aceasta se realizează instantaneu.

7.7. Rapoarte generate pe calculator: În urma cotării rezultă un raport descriptiv detaliat de 10 de pagini, disponibil atât în limba română cât şi în limba engleză. Raportul detaliat oferă scorurile brute, scorurile standardizate (cote standard T), raportate la etalonul combinat,  precum şi un suport vizual şi de semnificaţii comportamentale detaliate pentru interpretarea fiecăreia din cele 12 de scale, iar în baza fiecărei scale este furnizat câte un grafic, care vizualizează atât cotele T cât şi cotele brute, cu un marcaj pentru locul în care se plasează scorul persoanei evaluate. De asemenea, sub grafic se pot citi descrieri ale comportamentelor tipice asociate unor scoruri mici şi mari pe respectiva scală, precum şi câteva sugestii de dezvoltare personală.

7.8. Detalii despre cursuri formative în utilizarea şi interpretarea probei: Pentru FPI există un modul de training intensiv: Sesiunea de training durează 6-7 ore şi se desfăşoară în grupe mici, de 7 participanţi.