Colegiul Psihologilor din România

Site-ul oficial al Colegiului Psihologilor din România

Mod de utilizare pentru MLQ

 Date de identificare MLQ

 1. Denumirea probei: Multifactor Leadership Questionnaire

 2. Acronim: MLQ

 3. Autori: Bruce J. Avolio, Ph.D şi Bernard M. Bass, Ph.D.

 4. Autorii traducerii şi adaptării versiunii româneşti: Dragoş Iliescu, Felicia Beldean şi Filaret Sîntion.

 5. Descrierea în maxim 15 cuvinte a scopului probei: MLQ identifică şi măsoară comportamente de leadership şi de eficienţă managerială

 6. Versiuni avizate: Forma 5X scurtă

 7. Forme paralele existente: MLQMLQ360º

 8. Manualul testului: 226 de pagini, Editura Sinapsis, Cluj-Napoca, 2007

 9. Licenţa de distribuire pentru România: D&D Consultants Grup SRL

 10. Date de contact ale distribuitorului: Str. Icoanei, nr. 29A, sector 2, Bucureşti, telefon: 021 230 45 99, www.testcentral.ro

 11. Copyright: 2004, Bruce Avolio & Bernard Bass / Mindgarden

 12. Preţ avizat de către CPR: 

Manual MLQ- 54.08 euro (fără TVA),

Suplimentul teoretic al manualului MLQ- 10.82 euro (fără TVA),

Punct online pentru administrarea/scorarea MLQ– de la 15.14 euro la 6.49 euro (fără TVA),

Formular de autoevaluare MLQ pentru leaderi– de la 0.64 euro la 0.10 euro (fără TVA),

Caiet de testare (autoevaluare sau heteroevaluare)– de la 5.95 euro la 3.24 euro (fără TVA),

Proiect de evaluare 360°- 37.86 euro (fără TVA).

Prețurilor per administrare li se aplică reduceri în funcție de valoarea comenzii.

 13. Cuvinte cheie:  leadershipcomportament de conducereevaluare de 360ºleadership completleadership transformaţional.

  

Date despre tipul de aviz acordat şi modul de utilizare

1. Tip aviz acordat: aviz pe o perioadă nedeterminată

 2. Anul în care a fost acordat avizul: 2008

 3. Domenii de utilizare: psihologia muncii, psihologia aplicată în servicii

 4. Scopul utilizării: screening; clasificare/diagnostic; descriere /planificarea intervenţiilor; monitorizare

5. Utilizatori: psihologi licenţiaţi în conformitate cu regulile Colegiului Psihologilor din România.

 6. Caracteristici psihice măsurate: MLQ permite măsurarea comportamentelor incluse în teoria gamei complete de leadership (Full Range Leadership Model), având ca avantaj asupra altor instrumente similare includerea în evaluare a componentei de leadership transformaţional. Scalele MLQ sunt structurate în patru categorii - primele trei măsoară comportamentul leaderului, cea de-a patra evaluează rezultatele leadershipului, fiecare categorie grupând în componenţa sa un anumit număr de scale sau subscale. Avem astfel, ca şi categorii distincte, următoarele: (a) scalele transformaţionale (includ 5 scale / subscale); (b) scalele tranzacţionale (compuse din 2 scale); (c). scalele de comportament pasiv/evitant (2 scale) şi (d) scale care măsoară rezultatele leadershipului (integrează 3 scale distincte).

 7. Modul de utilizare:

7.1. Grup ţintă: cercetători şi practicieni interesaţi de evaluarea stilurilor de leadership

7.2. Durata medie de aplicare: MLQ este un chestionar care se aplică subiecţilor fără limită de timp, ceea ce înseamnă că fiecare subiect poate lucra în propriul său ritm. În medie, administrarea MLQ durează 20-25 minute.

7.3. Modalităţi de aplicare: MLQ este administrat de obicei sub forma creion-hârtie, dar există şi o formă electronică a chestionarului, care permite administrarea online. În forma sa cea mai des întâlnită şi anume administrarea creion-hârtie, MLQ se compune dintr-un caiet de testare de unică folosinţă, de pe care subiectul citeşte itemii chestionarului şi pe care notează, în dreptul fiecărui item, răspunsul său. În cazul optării pentru administrarea chestionarului în varianta sa electronică, precum şi pentru gestionarea bazei de date şi a raporturilor rezultate în urma testării este necesar accesul la internet şi identificarea cu numele de utilizator şi parolă.

7.4. Condiţii de aplicare: MLQ poate fi administrat individual sau în grup. Mediul testării ar trebui să aibă iluminare adecvată şi să fie lipsit de stimuli ce ar putea distrage atenţia subiectului, ar trebui de asemenea să protejeze confidenţialitatea examinatului. Pentru acele persoane care se resimt din motive de sănătate ori din alte cauze şi care din acest motiv s-ar putea să nu fie capabili să dea răspunsuri valide, testarea ar trebui amânată pentru o dată ulterioară.

7.5. Scorarea MLQ se poate face exclusiv de utilizatorii legali, cu licenţă de utilizare: scorare online (chestionarul este aplicat online sau se introduc online datele; pentru aceasta se accesează platforma www.testcentral.ro, cu numele de utilizator şi parola aferente licenţei de utilizator).

7.6. Durata de scorare: scorarea online se realizează instantaneu.

7.7. Rapoarte generate pe calculator: În urma scorării electronice este disponibil un raport descriptiv detaliat disponibil atât în limba română cât şi în limba engleză. În afara raportului interpretativ MLQ care rezultă din administrarea individuală a chestionarului, chestionarul se pretează de asemenea la o administrare a formei pentru heteroevaluare, administrare care de obicei este făcută online, la un număr mai mare de evaluatori. Această metodă este generic cunoscută sub numele de "feedback 360°" şi rezultă într-un raport individualizat, generat de computer, care oferă o analiză în profunzime a frecvenţei şi intensităţii cu care leaderii sunt percepuţi ca manifestând anumite comportamente din cadrul gamei complete de manifestare a leadershipului evaluată de MLQ.

7.8. Detalii despre cursuri formative în utilizarea şi interpretarea probei: D&D Consultants Grup SRL furnizează pentru MLQ un modul de training intensiv (Utilizarea MLQ in diagnoza si dezvoltarea leadershipului complet). Sesiunea de training durează 7 ore şi se desfăşoară în grupe mici, de 7-8 participanţi.

 8. Observaţii

Proba poate fi utilizată în dezvoltare sau consiliere individuală sau organizaţională, în training-uri, cu scop de auto-cunoaştere, însă nu se recomandă utilizarea ei în situaţii care implică decizii cu impact major asupra celui chestionat.