Colegiul Psihologilor din România

Site-ul oficial al Colegiului Psihologilor din România

Mod de utilizare pentru DENVER II

Date de identificare a probei

1. Denumirea probei: Testul DENVER II, ”Denver Developmental Screening Test II” (DDST II)

2. Acronim: DENVERII sau DDST II

3. Autori: William K. FrankenburgJosiah B. Dodds

4. Autorii traducerii şi adaptării versiunii româneşti: Dragoş Iliescu şi Nicolae Mitrofan

5. Descrierea în maxim 15 cuvinte a scopului probei: Evaluarea de tip screening a nivelului de dezvoltare la copii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 6 ani, pe domeniilePersonal-SocialMotor Fin-AdaptativLimbajMotor-Grosier.

6. Versiuni avizate: -

7. Forme paralele existente: -

8. Manualul testului: 94 de pagini, Editura Sinapsis, 2010.

9. Licenţa de distribuire pentru România: D&D Consultants Grup SRL

10. Date de contact ale distribuitorului (adresă, telefon/fax, link către pagina de net): Str. Icoanei, nr. 29A, sector 2, Bucureşti, telefon: 021 230 45 99, www.testcentral.ro

11. Copyright: DENVER DEVELOPMENTAL MATERIALS INC.

12. Preţ avizat de către CPR: 

·   Manualul DENVER(32.24 EUR, fără TVA)

·   Formular de scorare manuală pentru DENVER(de la 1.62 EUR la 0.54 EUR, fără TVA)

·   Instrumentar testare pentru DENVER (59.49 EUR, fără TVA)

·   Formular PDQ categoria de vârsta 0-9 luni pentru DENVER(de la 0.86 la 0.32 EUR, fără TVA)

·   Formular PDQ categoria de vârsta 9-24 luni pentru DENVER(de la 0.86 la 0.32 EUR, fără TVA)

·   Formular PDQ categoria de vârsta 2-4 ani pentru DENVER(de la 0.86 la 0.32 EUR, fără TVA)

·   Formular PDQ categoria de vârsta 4-6 ani pentru DENVER(de la 0.86 la 0.32 EUR, fără TVA)

·   Training suport media(2 DVD-uri) pentru DENVER (281.22 EUR, fără TVA)

·  Prețurilor per administrare li se aplică reduceri în funcție de valoarea comenzii.

13. Cuvinte cheie: Denver,screening, dezvoltare, domeniul Personal-Social, domeniulMotor Fin-Adaptativ, Limbaj, domeniul Motor-Grosier.
Date despre tipul de aviz acordat şi modul de utilizare

1. Tip aviz acordat: perioadă nedeterminată

2. Anul în care a fost acordat avizul

3. Caracteristici tehnice

3.1. Bazele teoretice ale testului

3.2. Calitatea materialelor de testare

3.3. Etaloane

3.4. Fidelitate

3.5 Validitate

4. Domenii de utilizare

5. Scopul utilizării

6. Utilizatori: psihologi licenţiaţi; în conformitate cu regulile APA, accesul la utilizarea acestui test de clasă A poate fi obţinut de orice entitate, organizaţie sau instituţie, precum şi de orice persoană indiferent de calificarea ei profesională. De obicei testele de calificare A nu cer o anumită formare profesională.

7. Caracteristici psihice măsurate:

DENVER II oferă o evaluare rapidă, tip screening a nivelului de dezvoltare pe domeniile Personal-Social, Motor Fin-Adaptativ, Limbaj, Motor-Grosier. DENVER IIeste un instrument format din 125 de itemi, iar populaţia căreia îi poate fi administrat este formată din copii cu vârste cuprinse între 0 şi 6 ani. Completarea lui necesită în generalde la 10 la 40 de minute, durata fiind variabilă în funcţie de itemii administraţi. Testul poate fi administrat individual. DENVER II a fost conceput pentru a oferi specialistului un instrument uşor de administrat şi obiectiv în ceea ce priveşte nivelul de dezvoltare al copiilor. Chestionarul este compus din 4 subscale.

8. Modul de utilizare:

8.1. Grup ţintă: DENVER II este utilizat pentru evaluarea nivelului de dezvoltare la copii, populaţia căreia îi poate fi administrat fiind formată din nou-născuţi, sugari, antepreşcolari şi preşcolari.

8.2. Durata medie de aplicare: DENVER II este un chestionar care se aplică subiecţilor fără limită de timp, ceea ce înseamnă că fiecare subiect poate lucra în propriul său ritm. Cu toate acestea, administrarea sa nu durează mai mult de 10 sau 40 de minute, variind în funcție de itemii de administrare.

8.3. Modalităţi de aplicare: DENVER II este administrat de obicei interactiv: utilizatorul administrează itemii copilului evaluat sau solicită informaţia părintelui, notând pe formularul de testare răspunsurile.

8.4. Condiţii de aplicare: Denver poate fi administrat individual. Mediul testării ar trebui să aibă iluminare adecvată şi să fie lipsit de stimuli ce ar putea distrage atenţia examinatului. Ar trebui de asemenea să protejeze confidenţialitatea examinatului. Pentru acei copii care se resimt din motive de sănătate ori din alte cauze şi care din acest motiv s-ar putea să nu fie capabili să dea răspunsuri valide, testarea ar trebui amânată pentru o dată ulterioară.

8.5. Scorarea DENVER II se poate face, exclusiv de utilizatorii legali, cu licenţă de utilizare prin scorare manuală (prin formulare de răspuns autoscorabile).

8.6. Durata de scorare: pentru scorare manuală, sub 3 minute.

8.7. Rapoarte generate pe calculator: -

8.8. Detalii despre cursuri formative în utilizarea şi interpretarea probei: D&D Consultants Grup SRL furnizează pentru DENVER IIun modul de training intensiv. Sesiunea de training durează 6 ore şi se desfăşoară în grupe mici, de 7-8 participanţi.

9. Observaţii -