Colegiul Psihologilor din România

Site-ul oficial al Colegiului Psihologilor din România

Mod de utilizare pentru BFA

Date de identificare BFA

1. Denumirea probei: Big Five Adjectives

2. Acronim: BFA

3. Autor: Gian Vittorio Caprara, Ph.D., Claudio Barbaranelli, Ph., Patrizia Steca, PhD.

4. Autorul traducerii şi adaptării versiunii româneşti: Horia D. Pitariu, PhD, Daniela Vercellino, PhD., Dragoş Iliescu, PhD

5. Descrierea în maxim 15 cuvinte a scopului probei: Chestionarul celor Cinci Factori (BFA) este o măsură structurată, verbală, omnibus, a unor coordonate de personalitate, care a fost construită pentru a măsura caracteristici ale personalităţii normale. Chestionarul constă din 175 de itemi adjectivali, grupaţi în cinci supra-factori, fiecare cu două faţete distincte, caracteristice pentru teoria Big Five a personalităţii umane.

6. Versiuni avizate: -

7. Forme paralele existente: -

8. Manualul testului: 120 de pagini, Editura Sinapsis, 2008.

9. Licenţa de distribuire pentru România: D&D Consultants Grup SRL

10. Date de contact ale distribuitorului (adresă, telefon/fax, link către pagina de net): Str. Icoanei, nr. 29A, sector 2, Bucureşti, telefon: 021 230 45 99, www.testcentral.ro

11. Copyright: O.S. Organizzazioni Speciali România S.R.L.

12. Preţ avizat de către CPR:  

Manual BFA- 54.08 euro (fără TVA),

Punct online/PSY4 pentru administrarea/scorarea BFA- de la 5.95 euro la 3.24 euro (fără TVA),

Caiet de testare pentru BFA- de la 5.95 euro la 3.24 euro (fără TVA),

Foaie de răspuns BFA– de la 0.64 euro la 0.10 euro (fără TVA).

Prețurilor per administrare li se aplică reduceri în funcție de valoarea comenzii.

13. Cuvinte cheie: forma adjectivală a Chestioarului Big Five.

Date despre tipul de aviz acordat şi modul de utilizare

1. Tip aviz acordat: aviz pe perioadă nedeterminată

2. Anul în care a fost acordat avizul: 2009

3. Domenii de utilizare: metodă utilizată în domeniul resurselor umane, psihologiei industrial/organizaţionale, în psihologia clinică, psihologia şcolară. orientarea vocaţională, în consiliere şi cercetare.

4. Scopul utilizării: screening; clasificare/diagnostic; descriere/ planificarea intervenţiilor; monitorizare

5.Utilizatori: psihologi licenţiaţi; în conformitate cu regulile APA, accesul la utilizarea acestui test de clasă B poate fi obţinut şi de indivizi care nu au absolvit cursuri academice de psihologie, dacă trec printr-un training intensiv privind utilizarea respectivului test şi dacă pot convinge prin curricula profesională şi apartenenţa la asociaţii profesionale şi academice româneşti şi/sau internaţionale, că stăpânesc toate competenţele necesare.

6. Caracteristici psihice măsurate: BFA-ul permite măsurarea celor cinci dimensiuni principale şi a celor zece subdimensiuni ale Big Five şi este prevăzut şi cu o scală care măsoară tendinţa de a furniza o imagine de sine dezirabilă. BFA conţine la acest moment un număr de 175 de adjective. Scopul acestor 35 de adjective complementare este acela de a extinde aria BFA spre zone care ţin de articulaţia dintre dimensiunile principale, acesta fiind un termen în care ar putea fi prefigurate noi scale, care să se integreze celor canonice. Un alt efect deteminat de prezenţa acestor 35 de adjective complementare este acela de echilibrare a secvenţei complete a adjectivelor care sunt prezentate respondentului, contribuind în acest fel la estomparea posibilelor distorsiuni.

7. Modul de utilizare:

7.1. Grup ţintă: BFA este utilizat pentru măsurarea celor cinci dimensiuni principale şi a celor zece dimensiuni ale Big Five şi este prevăzut şi cu o scală care măsoareă tendinţa de a furniza o imagine de sine dezirabilă, iar populaţia căreia îi poate fi administrat fiind formată din adolescenţi şi adulţi.

7.2. Durata medie de aplicare: În medie, completarea chestionarului durează aproximativ 15 minute. De principiu, unei persoane cu studii medii, motivată pentru completarea chestionarului, nu ar trebui să îi ia mai mult de 20 de minute pentru completarea cu acurateţe a chestionarului. Acest timp scade în cazul persoanelor cu studii superioare sau în cazul persoanelor care nu sunt atât de aplecate spre introspecţie sau analiza. De asemenea, timpul poate scădea în cazul persoanelor care sunt deja obişnuite cu astfel de practici de completare a chestionarelor.

7.3. Modalităţi de aplicare: BFA este administrat de obicei sub forma creion-hârtie, chiar dacă există şi o formă electronică a chestionarului, care permite administrarea online. În forma cea mai des întâlnită şi anume administrarea creion hârtie, BFA se compune dintr-un caiet de testare de pe care subiectul citeşte itemii chestionarului şi o foaie de răspuns pe care se noateză răspunsurile. În cazul optării pentru administrarea chestionarului în varianta sa electronică, precum şi gestionarea bazei de date şi a raporturilor rezultate în urma testării este necesar accesul la internet şi identificarea cu numele de utilizator şi parola.

7.4. Condiţii de aplicare: BFA poate fi administrat atât indivudual, cât şi în grup, în funcţe de nevoile cercetătorului, ale consultatului sau psihologului. Mediul testării ar trebui să aibă iluminare adecvată şi să fie lipsit de stimuli care ar putea distrage atenţia subiectului. De asemenea, ar trebui să fie luate toate măsurile necesare protejării confidenţialităţii persoanei examinate.

7.5. Scorarea BFA se poate face exclusiv de utilizatorii legali, cu licenţă de utilizare: scorare online (chestionarul este aplicat online sau se introduc online datele; pentru aceasta se accesează platforma www.testcentral.ro, cu numele de utilizator şi parola aferente licenţei de utilizator) sau scorare PSY4 (chestionarul este aplicat în cadrul softului PSY4 sau se introduc doar datele).

7.6. Durata de scorare: scorarea fiind electronică se realizează instantaneu.

7.7. Rapoarte

Rapoarte generate pe calculator: în urma scorării electronice este disponibil un raport descriptiv detaliat de 18 pagini, disponibil atât în limba română, cât şi în limba engleză. Raportul detaliat conţine o secţiune introductivă, raportul detaliat şi modus operandi.

Secţiunea care conţine profilul BFA cuprinde grafice ale scorurilor caracteristice pentru persoana evaluată pe cele 16 scale ale BFA. În această secţiune pot fi vizualizate două profiluri, unul liniar şi altul circular.

În profilul liniar, cele 16 scale sunt grupate în grafic de sus în jos, fiind însoţite atât de prelucrarea numerică a scorurilor, cât şi de o reprezentare grafică a acestora. Sunt prezentate întâi scalele principale şi abia apoi scalele secundare.

În profilul circular ("radar") scalele sunt reprezentate urmând gruparea celor cinci mari supra-factori, fiecare scală principală fiind însoţită de scalele secundare care îi aparţin. Toate cele 16 scale ale BFA sunt reprezentate în graficul intitulat "Profilul BFA Liniar" în aşa fel încât scorurile mari să fie plasate în partea dreaptă a graficului, iar scorurile mici în partea stângă. Aceasta o procedură generală a reprezentării scorurilor pentru BFA şi pentru alte teste care raportează scorurile standardizate în scoruri T.

Secţiunea detalită conţine pentru fiecare dintre cele 16 scale ale BFA un grafic, care vizualizează atât scorurile brute (în partea de sus) cât scorurile standardizate T (în partea de jos) cu un marcaj special acolo unde se plasează scorul persoanei evaluate. De asemenea, sub fiecare grafic se poate citi o scurtă descriere a obiectivelor scalei, pentru a fixa cadrul interpretativ. De asemenea, este prezentată pe scurt o descriere a comportamentelor tipice pentru persoanele cu scoruri mari şi pentru cele cu scoruri mici. Această secţiune debutează cu prezentarea scalei de validare (Minciuna, Lie), pentru a fixa cadrul general de interpretare a profilului. Apoi sunt prezentate cele cinci registre mari de personalitate (Big Five), fiecare cu scala şi subscalele aferente.

Secţiunea „modus operandi" conţine o prezentare a tuturor răspunsurilor date de persoana evaluată la itemii chestionarului BFQ precum şi o prezentare statistică a modalităţii în care a fost abordat chestionarul. De asemenea sunt prezentate aici scorurile brute ale fiecărei scale, necesare acelor utilizatori care fac munca de cercetare cu BFQ, precum şi numărului itemilor lipsă pentru fiecare scală sau subscală a testului. Acest număr al itemilor lipsă este important pentru a delimita scalele pentru care analiza poate fi luată în considerare de scalele în care analiza ar trebui efectuată cu mai multă grijă.

7.8. Detalii despre cursuri formative în utilizarea şi interpretarea probei: D&D Consultants Grup SRL şi furnizează pentru BFA un modul de training intensiv. Sesiunea de training durează 14 ore şi se desfăşoară în grupe mici, de 7-8 participanţi.