Mod de utilizare pentru AMI
Date de identificare AMI
1. Denumirea probei: Achievement Motivation Inventory
2. Acronim: AMI
3. Autor: Heinz Schuler, George C. Thornton & Andreas Frintrup
4. Autorul traducerii şi adaptării versiunii româneşti: Liliana Miclăuş & Dragoş Iliescu
5. Descrierea în maxim 15 cuvinte a scopului probei: AMI este un instrument psihometric destinat măsurării motivaţiei performanţei în profesie.
6. Versiuni avizate: -
7. Forme paralele existente: -
8. Manualul testului: 234 de pagini, Editura Sinapsis, 2008.
9. Licenţa de distribuire pentru România: D&D Consultants Grup SRL
10. Date de contact ale distribuitorului (adresă, telefon/fax, link către pagina de net): Str. Icoanei, nr. 29A, sector 2, Bucureşti, telefon: 021 230 45 99, www.testcentral.ro
11. Copyright: Hogrefe, Verlag fur Psychology, GmbH
12. Preţ avizat de către CPR:
Manual AMI- 64.90 euro (fără TVA),
Punct online/PSY4 pentru administrarea/scorarea AMI–de la 7.57 euro la 2.16 euro (fără TVA),
Caiet de testare AMI- de la 5.95 euro la 3.24 euro (fără TVA),
Foaie de răspuns AMI- de la 0.64 euro la 0.10 (fără TVA),
Punct online pentru administrarea/scorarea AMI-K– de la 2.60 euro la 0.27 euro (fără TVA),
Formular de testare AMI-K–de la 1.46 euro la 0.17 euro (fără TVA).
Prețurilor per administrare li se aplică reduceri în funcție de valoarea comenzii.
13. Cuvinte cheie: motivaţiei performanţei în profesie, motivaţia succesului
Date despre tipul de aviz acordat şi modul de utilizare
1. Tip aviz acordat: Avizat pe perioada nedeterminata
2. Anul în care a fost acordat avizul: 2008
3. Domenii de utilizare: psihologia muncii, psihologia aplicată în transporturi; psihologia aplicată în servicii, psihologie educaţională, consiliere şcolară şi a carierei
4. Scopul utilizării: screening; clasificare/diagnostic; descriere/ planificarea intervenţiilor; monitorizare
5.Utilizatori: psihologi licenţiaţi; în conformitate cu regulile APA, accesul la utilizarea acestui test de clasă B poate fi obţinut şi de indivizi care nu au absolvit cursuri academice de psihologie, dacă trec printr-un training intensiv privind utilizarea respectivului test şi dacă pot convinge prin curricula profesională şi prin apartenenţa la asociaţii profesionale şi academice româneşti şi/sau internaţionale, că stăpânesc toate competenţele necesare.
6. Caracteristici psihice măsurate: AMI măsoară motivaţia performanţei în profesie. AMI este un instrument de 170 de itemi, iar populaţia căreia îi poate fi administrat este formată din adulţi şi adolescenţi. Chestionarul este compus din 17 scale.AMI contine un numar de 17 scale si un indice motivational global:
BE - Perseverenta (Beharrlichkeit, Persistance)
DO - Dominanta (Dominanz, Dominance)
EN - Angajamentul (Engagement, Engagement)
EZ - Siguranta succesului (Erfolgszuversicht, Confidence in Success)
FX - Flexibilitatea (Flexibilität, Flexibility)
FL - Absorbirea (Flow, Flow)
FU - Neînfricarea (Furchtlosingkeit, Fearlessness)
IN - Internalitatea (Internalität, Internality)
KA - Efortul compensator (Kompensatorische Anstrengung, Compensatory Effort)
LS - Mândria perfomantei (Leistungsstolz, Pride in Productivity)
LB - Dorinta de învatare (Lernbereitschaft, Eagerness to Learn)
SP - Preferinta pentru dificultate (Schwierigkeitspräferenz, Preference for Difficult Tasks)
SE - Independenta (Selbstständigkeit, Independence)
SK - Autocontrolul si autodisciplina (Selbstkontrolle, Self-Control)
ST - Orientarea spre status (Statusorientierung, Status Orientation)
WE - Orientarea spre competitie (Wettbewerbsorientierung, Competitiveness)
ZS - Fixarea scopului (Zielsetzung, Goal Setting)
7. Modul de utilizare:
7.1. Grup ţintă: AMI este utilizat pentru măsurarea motivaţiei pentru performanţă, populaţia căreia îi poate fi administrat fiind formată din adulţi şi adolescenţi.
7.2. Durata medie de aplicare: AMI este un chestionar care se aplică subiecţilor fără limită de timp, ceea ce înseamnă că fiecare subiect poate lucra în propriul său ritm. Cu toate acestea, administrarea AMI nu durează mai mult de 30-40 de minute.
7.3. Modalităţi de aplicare: AMI este administrat de obicei sub forma creion-hârtie, chiar dacă există şi o formă electronică a chestionarului, care permite administrarea online. În forma sa cea mai des întâlnită şi anume administrarea creion-hârtie, AMI se compune dintr-un caiet de testare de pe care subiectul citeşte itemii chestionarului şi o foaie de răspuns pe care se notează răspunsurile. În cazul optării pentru administrarea chestionarului în varianta sa electronică, precum şi pentru gestionarea bazei de date şi a raporturilor rezultate în urma testării este necesar accesul la internet şi identificarea cu numele de utilizator şi parolă.
7.4. Condiţii de aplicare: AMI poate fi administrat individual sau în grup. Mediul testării ar trebui să aibă iluminare adecvată şi să fie lipsit de stimuli ce ar putea distrage atenţia subiectului, ar trebui de asemenea să protejeze confidenţialitatea examinatului. Pentru acele persoane care se resimt din motive de sănătate ori din alte cauze şi care din acest motiv s-ar putea să nu fie capabili să dea răspunsuri valide, testarea ar trebui amânată pentru o dată ulterioară.
7.5. Scorarea AMI se poate face în trei modalităţi distincte, exclusiv de utilizatorii legali, cu licenţă de utilizare: scorare online (chestionarul este aplicat online sau se introduc online datele; pentru aceasta se accesează platforma www.testcentral.ro, cu numele de utilizator şi parola aferente licenţei de utilizator).
7.6. Durata de scorare: scorarea fiind electronică, se realizează instantaneu.
7.7. Rapoarte generate pe calculator: În urma scorării electronice este disponibil un raport descriptiv detaliat de 17 pagini, disponibil atât în limba română cât şi în limba engleză. Raportul detaliat conţine o secţiune introductivă, profilul AMI, raportul detaliat. Secţiunea care conţine profilul AMI cuprinde grafice ale scorurilor caracteristice pentru persoana evaluată pe cele 17 scale ale AMI, acestea fiind însoţite atât de prelucrarea numerică a scorurilor, cât şi de o reprezentare grafică a acestora şi de unele descrieri minime ale semnificaţiilor scorurilor.
Raportul detaliat oferă o detaliere verbală a caracteristicilor motivaţionale stabilite pe baza AMI. Secţiunea detaliată conţine pentru fiecare dintre cele 17 scale ale AMI un grafic, care vizualizeaza atât staninele (în partea din mijloc) cât şi procentele din varianta acoperită (în partea de jos), cu un marcaj special acolo unde se plasează scorul persoanei evaluate. De asemenea, sub fiecare grafic se poate citi o descriere detaliata a comportamentelor tipice pentru persoanele cu scoruri mari şi pentru cele cu scoruri mici, iar deasupra graficului este dată o scurtă descriere a obiectivelor scalei, pentru a fixa cadrul interpretativ.
7.8. Detalii despre cursuri formative în utilizarea şi interpretarea probei: D&D Consultants Grup SRL furnizează pentru AMI un modul de training intensiv. Sesiunea de training durează 6 ore şi se desfăşoară în grupe mici, de 7-8 participanţi.