Colegiul Psihologilor din România

Site-ul oficial al Colegiului Psihologilor din România

INSTRUCȚIUNI DE UTILIZARE ALE MMSE-2

1. Denumire: MMSE-2 (Mini-Mental State Examination-2)

2. Acronim: MMSE-2

3. Autori: Marshal F. Folstein, Susan E. Folstein, Travis White, PhD, Melissa A. Messer

4. Autorii traducerii şi adaptării versiunii româneşti: Cornelia Eugenia Munteanu, Dragoș Iliescu, Raluca Livinți

5. Descrierea în maxim 15 cuvinte a scopului probei: MMSE-2 a fost construit pentru ca rezultatele sale să fie utilizate de către profesionişti calificaţi în domeniul sănătăţii mintale, în scopul evaluării rapide (screening) a pacienților cu deteriorare cognitivă, la adulți cu vârsta peste 18 ani.

6. Versiuni avizate: -

7. Forme paralele existente: Da. Pentru fiecare dintre cele trei versiuni MMSE-2 există forme alternative (diferențiate prin culoare: formulare albastre şi formulare roşii).

8. Manualul testului: 157 de pagini, Editura Sinapsis Publishing Projects, 2013.

9. Licenţa de distribuire pentru România: O.S. România SRL (TestCentral)

10. Date de contact ale distribuitorului: Str. Icoanei, nr. 29A, sector 2, București, telefon/fax: 021 230 45 99, www.testcentral.ro.

11. Copyright: 1995, Psychological Assessment Resources, Inc.

12. Preţ avizat de către CPR:
- Manual de utilizare a testului MMSE-2 (75.50 EUR, fără TVA)
- Formularul roșu, versiunea extinsă EV MMSE-2 (02.15 EUR, fără TVA)
- Formularul albastru, versiunea extinsă EV MMSE-2 (02.15 EUR, fără TVA)
- Formularul roșu, versiunea standard SV MMSE-2 (01.65 EUR, fără TVA)
- Formularul albastru, versiunea standard SV MMSE-2 (01.65 EUR, fără TVA)
- Formularul roșu, versiunea scurtă BV MMSE-2 (0.75 EUR, fără TVA)<
- Formularul albastru, versiunea scurtă BV MMSE-2 (0.75 EUR, fără TVA)
- Broșura cu norme MMSE-2 pentru populația românească (25.20 EUR, fără TVA)
- Grilele transparente și suplimente scale (FAST, GDS) MMSE-2 (25.20 EUR, fără TVA)

13. Cuvinte cheie: MMSE-2, deterioare cognitivă, MMSE-2:BV, MMSE-2:SV sau MMSE-2:EV , FAST (Functional Assessment Staging Test), GDS (Global Deterioration Scale).

Date despre tipul de aviz acordat şi modul de utilizare

1. Tip aviz acordat – perioadă nedeterminată.

2. Anul în care a fost acordat avizul - 2020

3. Caracteristici tehnice - Se încadrează în criteriile de avizare.
3.1. Bazele teoretice ale testului
3.2. Calitatea materialelor de testare
3.3. Etaloane<
3.4. Fidelitate
3.5. Validitate

4. Domenii de utilizare – Screening clinic.

5. Scopul utilizării – Examinarea clinică a statusului mintal, cognitiv.

6. Utilizatori: Fiind un instrument de nivel A*, utilizatorii calificați a-l folosi în practică sunt specialiști din domeniile psihologie, asistență socială, terapie ocupațională, medicină, neurologie, asistență medicală, terapie ocupațională și alte profesii medicale conexe, asistenți medicali, psihiatrie; care au beneficiat de instruire și au experiență adecvată în administrarea etică, administrarea și interpretarea instrumentelor clinice de evaluare a comportamentului. În mod specific, experiența clinică relevantă supravegheată și utilizarea de teste psihologice (de exemplu, internship, rezidență, etc.) coroborate cu anumite cursuri de specialitate (de exemplu, curs de psihometrie sau de evaluare pshihometrică, de evaluare psihologică, etc) califică un furnizor de servicii medicale să achiziționeze anumite produse cu calificare restrânsă. Orice specialist calificat deja pentru a achiziționa un instrument psihologic de nivel „B” sau „C”, este de asemenea calificat să achiziționeze un produs la nivel „A*”.

7. Caracteristici psihice măsurate: examinarea clinică a statusului mintal, cognitiv. Versiunea MMSE-2 este creată astfel încât să fie mult mai sensibilă la demența corticală și la schimbările legate de vârstă, are un grad mai ridicat de dificultate și nu manifestă efect de plafon (forme echivalente alternative pentru fiecare versiune a MMSE-2, pentru a scădea eventualele efecte care ar putea apărea la examinări repetate cu acest instrument.). Examinarea cu MMSE-2 este sistematizată de enunțarea clară a itemilor și a instrucțiunilor și de amplasarea lor într-o ordine bine gândită. Modalitatea în care sunt formulați itemii (întrebări simple, în legătură cu abilitatea funcțională din viața de zi cu zi) permite evitarea monotoniei, a dezinteresului sau a abandonului la completare. Itemii sunt de forma unor activități care solicită în principal folosirea memoriei. Itemii nu sunt numerotați în cadrul formularelor, însă numărul activităților este redat mai jos:
Formularul roșu/albastru EV – include 12 activități
Formularul roșu/albastru SV – include 10 activități
Formularul roșu/albastru BV – include 3 activități

Scopul declarat în revizuirea MMSE-2 a fost acela de a menţine toate cele 11 sarcini ale MMSE original în ceea ce privește structura, formatul şi cerinţele sarcinilor unii itemi individuali au fost modificaţi pentru a obține o dificultate ridicată a anumitor sarcini alți itemi au fost revizuiţi pentru a reduce problemele înregistrate anterior în traducerea și adaptarea MMSE în alte limbi şi care au condus la dificultăţi în interpretarea şi compararea rezultatelor în diverse studii cross-culturale.

Sarcinile (itemii) MMSE-2: Înregistrare şi Reamintire (ţintesc abilitatea persoanei evaluate de a repeta şi reţine trei cuvinte fără legătură între ele imediat şi de asemenea după o întârziere în timpul căreia repetiţia este minimizată de sarcinile care survin), Orientare în timp (cere persoanei examinate să identifice anul, anotimpul, luna, data şi ziua curentă), Orientare în spaţiu (cere persoanei examinate să identifice regiunea geografică (sau poziţionarea geografică), judeţul (sau localitatea), localitatea (sau sectorul/cartierul), clădirea (numele sau tipul), etajul clădirii (numărul camerei sau adresa) în care se află în momentul examinării), Atenţie şi calcul (Seria numărului 7) evaluează atenţia şi concentrarea, precum şi capacitatea de a efectua calcule simple, solicitând persoanei examinate să numere înapoi din 7 în 7, Denumire ( au fost operate schimbări uşoare la sarcina Denumire, sarcina cere acum să se numească două părţi ale corpului), Repetiţie (ţinteşte la evaluarea acelor abilităţi lingvistice care sunt necesare pentru repetarea cu precizie a unei propoziţii ce conţine cuvinte care adesea nu sunt spuse împreună), Înţelegere (autorii au înlocuit această sarcină în MMSE-2 cu o sarcină de identificare succesivă a formelor geometrice, care nu mai necesită răspunsuri motrice), Citire (cere ca persoana examinată nu doar să citească o propoziţie, ci şi să urmeze instrucţiunile primite din partea examinatorului), Scriere (evaluează abilitatea persoanei examinate de a scrie o propoziţie), Desenare (evaluează abilitatea vizuo-spaţială a persoanei examinate), Memorarea unei povestiri (povestiri evaluează învăţarea explicită verbală, precum şi reamintirea verbală imediată), Viteza de procesare (Codarea simbol-cifră) măsoară viteza perceptual-motorie şi învăţarea incidentală (adică formarea perechilor de simboluri).

8. Modul de utilizare:
8.1. Grup ţintă: MMSE-2 este utilizat pentru evaluarea funcțiilor cognitive (depistarea unui deficit cognitiv deja instalat și prevenția prin verificări periodice ce ar putea prezice apariția unei boli degenerative), populaţia căreia îi poate fi administrat fiind formată din adulți cu vârsta peste 18 ani.
8.2. Durata medie de aplicare: MMSE-2 este un chestionar care se aplică subiecţilor fără limită de timp. Cu toate acestea, administrarea sa nu durează mai mult de 20 de minute
Fiecare formular de evaluare este uşor de completat şi de scorat, necesitând aproximativ:
EV: 20 de minute pentru completare şi 5 minute pentru a fi scorat manual,
SV: 15 minute pentru completare şi 5 minute pentru a fi scorat manual ,
BV: 5 minute pentru completare şi 5 minute pentru a fi scorat manual.
8.3. Modalităţi de aplicare: MMSE-2 este administrat clasic, în maniera creion-hârtie. Clinicianul administrează itemii persoanei examinate: formularele de evaluare pot fi completate doar cu ajutorul unui evaluator care să citească cu voce tare itemii, pentru ca aceștia să poată fi memorați și ulterior reproduși.
8.4. Condiţii de aplicare: MMSE-2 poate fi administrat individual. Mediul testării ar trebui să aibă iluminare adecvată şi să fie lipsit de stimuli ce ar putea distrage atenţia examinatului. Ar trebui de asemenea să protejeze confidenţialitatea persoanei evaluate. Rezultatele la MMSE-2 nu ar trebui să fie divulgate acelor persoane care nu trebuie să le cunoască. Specialistul care folosește materialele de testare este responsabil pentru menţinerea confidenţialităţii instrumentului și pentru respectarea dreptului de autor (este interzisă realizarea unor copii neautorizate).
8.5. Scorarea MMSE-2 se poate face, exclusiv de utilizatorii legali, cu licenţă de utilizare prin scorare manuală.
8.6. Durata de scorare: pentru scorare manuală, aproximativ 5 minute pentru oricare din cele 3 formulare.
8.7. Rapoarte generate pe calculator: Nu.
8.8. Detalii despre cursuri formative în utilizarea şi interpretarea probei: O.S. România SRL furnizează pentru MMSE-2 un modul de training intensiv, la cerere. Sesiunea de training durează 8 ore şi se desfăşoară în grupe mici, de 7-8 participanţi.

9. Observaţii