Colegiul Psihologilor din România

Site-ul oficial al Colegiului Psihologilor din România

INSTRUCȚIUNI DE UTILIZARE A Testului Cuburilor KOHS

1. Denumire: Testul Cuburilor KOHS (KOHS Block-Design Test)

2. Acronim: KOHS

3. Autori: S. C. Kohs Marshal F. Folstein, Susan E. Folstein, Travis White, PhD, Melissa A. Messer

4. Autorii traducerii şi adaptării versiunii româneşti: Dragoș Iliescu, Horia Pitariu

5. Descrierea în maxim 15 cuvinte a scopului probei: Testul Cuburilor KOHS - una dintre cele mai consacrate metode de screening a abilităţilor cognitive, nonverbal, util îndeosebi în situaţiile în care este necesară o evaluare rapidă (screening) la copii sau adolescenţi, deşi proba poate fi utilizată şi în interacţiunea profesională cu adulţii.

6. Versiuni avizate: -

7. Forme paralele existente/Alte versiuni: Nu

8. Manualul testului: 61de pagini, Editura Sinapsis Publishing Projects, 2010.

9. Licenţa de distribuire pentru România: D&D Consultants Grup SRL (TestCentral)

10. Date de contact ale distribuitorului: Str. Icoanei, nr. 29A, sector 2, București, telefon/fax: 021 230 45 99, www.testcentral.ro.

11. Copyright: 1995, Stoelting Company, USA

12. Preţ avizat de CPR:
Manual de instrucțiuni Testul Cuburilor KOHS (40.00 EUR, fără TVA)
Foaie de răspuns KOHS (1.70 EUR, fără TVA)
Set cuburi KOHS (72.00 EUR, fără TVA)
Set cartonașe KOHS (40.00 EUR, fără TVA)

13. Cuvinte cheie: Testul Cuburilor KOHS, evaluare aptitudini cognitive copii, screener de abilități cognitive copii și adolescenți, cuburi.

Date despre tipul de aviz acordat şi modul de utilizare

1. Tip aviz acordat – Perioadă nedeterminată

2. Anul în care a fost acordat avizul - 2020

3. Caracteristici tehnice - Se încadrează în criteriile de avizare.
3.1. Bazele teoretice ale testului
3.2. Calitatea materialelor de testare
3.3. Etaloane
3.4. Fidelitate
3.5. Validitate

4. Domenii de utilizare – Psihologie Clinică, Psihologie Educațională, Consiliere Școlară și Vocațională, Psihologia muncii și organizațională, Psihologie aplicată în servicii, Psihopedagogie Specială, Psihologie aplicată în domeniul securității naționale.

5. Scopul utilizării - Screening a abilitatilor cognitive la copii și adolescenți.

6. Utilizatori: Fiind un instrument de nivel B, utilizatorii calificați a-l folosi în practică sunt specialiști care au absolvit studii universitare cu profil psihologic ori asimilate acestora (asistența socială, psiho-sociologie, psihopedagogie specială).

7. Caracteristici psihice măsurate: Testul Kohs, al cuburilor, este una dintre cele mai consacrate metode de screening a abilitatilor cognitive la copii și adolescenți. Acest test se încadrează în categoria testelor de performanţă şi a fost standardizat să măsoare inteligenţa. A fost special conceput să elimine factorul limbajului. În această încercare, autorul consideră că a avut deplin succes, dat fiind faptul că inclusiv instrucţiunile pot fi transmise în întregime prin intermediul pantomimei şi prin imitaţie. O examinare ar trebui să dureze aproximativ treizeci-patruzeci de minute. Testul se remarcă și prin rapiditate: cea mai mare parte a testărilor, mai ales atunci atunci când scopul este într-adevar cel de screening, se încheie sub 25 de minute. Adesea, la testarea copiilor sub 10 ani, timpul mediu pentru testare este de chiar 15 minute.Manualul testului conține instrucţiuni pentru subiecţii care înţeleg limbajul vorbit, instrucţiuni pentru subiecţii care nu cunosc denumirea culorilor, dar și instrucţiuni pentru subiecţii care nu înţeleg limbajul vorbit. Testul nu trebuie dus de principiu până la capăt, adică nu trebuiesc administrate toate cele 17 desene-stimul. Desigur, dacă subiectul performează coerent, este posibil să se ajungă până la al 17-lea item. Însă se consideră că testarea poate fi oprită după 3 eşecuri succesive ale subiectului evaluat. Testul poate fi un bun screener şi la vârste în afara acestui interval, în condiţiile în care se încearcă detectarea unei dizabilităţi. De principiu, în cazul adulţilor, o performanţă raportată la norma pentru vârsta de 19 de ani ar trebui să dea indicii despre aptitudinile mentale generale. De asemenea, la copiii mai mici de 4 ani este posibilă administrarea testului în condiţii foarte bune, dacă li se poate capta atenţia şi interesul pentru sarcina specifică a testului şi nu doar pentru jocul cu materialele acestuia. nstrumentarul (setul de cuburi) care însoțeste acest manual, ca și fișa de scorare, sunt realizate la standarde înalte de calitate si vor oferi atât psihologului, cât si subiectului sau o experiență plăcută în utilizare.

8. Modul de utilizare:
8.1. Grup ţintă: Testul Cuburilor KOHS este utilizat pentru evaluarea abilităților cognitive, populaţia căreia îi poate fi administrat fiind formată din copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 4 - 19 ani.
8.2. Durata medie de aplicare: Administrarea sa durează între 15-40 minute. Testul este complet lipsit de încărcătură verbală: itemii pot fi rezolvaţi şi evaluaţi, iar instrucţiunile pot fi transmise fără nici un recurs la verbalitate; de aceea testul este extrem de util în acele contexte în care verbalitatea clientului ar putea ridica probleme. Testul se remarcă şi prin rapiditate: cea mai mare parte a testărilor, mai ales atunci atunci când scopul este într-adevăr cel de screening, se încheie sub 25 de minute. Adesea, la testarea copiilor sub 10 ani, timpul mediu pentru testare este de chiar 15 minute.
8.3. Modalităţi de aplicare: Testul Cuburilor KOHS este administrat sub formă de joc, utilizând cuburile și desenele-stimul (cartonașele) ce fac parte din kittul testului.
8.4. Condiţii de aplicare: Testul Cuburilor KOHS poate fi administrat individual. Mediul testării ar trebui să aibă iluminare adecvată şi să fie lipsit de stimuli ce ar putea distrage atenţia examinatului. Ar trebui de asemenea să protejeze confidenţialitatea persoanei evaluate Sarcina este percepută drept joc, ceea ce face mai posibilă decât probabil cu orice alt test, evaluarea in vivo, fără inducerea unui climat de examinare.
8.5. Modalități de scorare: Scorarea se poate face, exclusiv de utilizatorii legali, cu licenţă de utilizare prin scorare manuală.
8.6. Durata de scorare: pentru scorare manuală, aproximativ 5-10 minute.
8.7. Rapoarte generate pe calculator: Nu
8.8. Detalii despre cursuri formative în utilizarea şi interpretarea probei: D&D Consultants Grup SRL furnizează pentru Testul Cuburilor KOHS un modul de training intensiv, la cerere. Sesiunea de training durează 8 ore şi se desfăşoară în grupe mici, de 7-8 participanţi.

9. Observaţii