Colegiul Psihologilor din România

Site-ul oficial al Colegiului Psihologilor din România

MOD DE UTILIZARE A HDI INSTRUCȚIUNI DE UTILIZARE ALE HDI

  1. Denumirea probei:” Inventarul de Depresie Hamilton” (Hamilton Depression Inventory)
  1. Acronim: HDI
  1. Autori: William M. Reynolds, PhD.; Kenneth A. Kobak, MSSW
  1. Autorii traducerii şi adaptării versiunii româneşti: Daniel David (Coordonator), Cristina Mogoaşe, Iulia Grec, Alexandru Haiaş, Silviu Matu, Diana Nagy, Raluca Livinţi.
  1. Descrierea în maxim 15 cuvinte a scopului probei: Inventarul HDI este un instrument de autoevaluare a severității simptomatologiei depresive la adulți.
  1. Versiuni avizate: -
  1. Forme paralele existente: -
  1. Manualul testului: 216 pagini, Editura Sinapsis, 2013.
  1. Licenţa de distribuire pentru România: O.S. România SRL (TestCentral)
  1. Date de contact ale distribuitorului Str. Icoanei, nr. 29A, sector 2, București, telefon/fax: 021 230 45 99, www.testcentral.ro.
  1. Copyright: Psychological Assessment Resources, Inc.
  1. Cuvinte cheie: HDI, depresie, Hamilton, evaluarea severității simptomelor depresive, profil clinic, planificare tratament, monitorizare tratament.

Date despre tipul de aviz acordat şi modul de utilizare

  1. Tip aviz acordat: aviz pe perioadă nederminată
  1. Anul în care a fost acordat avizul: 2022
  1. Caracteristici tehnice
    1. Bazele teoretice ale testului
    2. Calitatea materialelor de testare
    3. Etaloane
    4. Fidelitate

3.5 Validitate

  1. Domenii de utilizare: psihologie clinică
  1. Scopul utilizării: evaluare psihologică
  1. Utilizatori: psihologi licenţiaţi; în conformitate cu regulile APA, accesul la utilizarea acestui test de clasă B poate fi obţinut şi de indivizi care nu au absolvit cursuri academice de psihologie, dacă trec printr-un training intensiv privind utilizarea respectivului test şi dacă pot convinge prin curricula profesională şi prin apartenenţa la asociaţii profesionale şi academice româneşti şi/sau internaţionale, că stăpânesc toate competenţele necesare.
  1. Caracteristici psihice măsurate: Inventarul HDI este un instrument de autoeva- luare a severităţii simptomatologiei depresive la adulţi. HDI nu permite stabilirea unui diagnostic formal de depresie. Oferă, în schimb, un indicator al severităţii clinice a depresiei raportate de un adult, pe baza unui scor prag cu valoare clinică. Aşadar, HDI îi oferă clinicianului o bază empirică pentru a decide dacă există posibilitatea ca un adult să manifeste un nivel de simptomatologie depresivă relevant din punct de vedere clinic.
    În acest fel, instrumentul permite evaluarea adulţilor care pot prezenta risc pentru forme mai grave de depresie, diagnosticabile. Decizia referitoare la diagnosticare sau la clasificarea formei de depresie trebuie luată pe baza unor interviuri de adâncime cu persoana. Spre deosebire de cele mai multe scale de autoevaluare a depresiei, HDI utilizează întrebări multiple în cazul multora dintre itemi, pentru a obţine un scor per item care prezintă o fidelitate mai bună în ceea ce priveşte evaluarea simptomului clinic. Această caracteristică permite clientului să-şi reprezinte mai acurat adevărata severitate a simptomelor pe care le acuză şi, prin urmare, să ofere clinicianului sau cercetătorului o măsură mai sensibilă a severităţii depresiei. Pentru a susţine utilitatea HDI pentru un spectru larg de aplicaţii, au fost realizate două forme ale protocolului HDI. Forma standard constă din versiunea completă HDI cu 23 de itemi, din care poate fi derivat de asemenea un scor pentru versiunea cu 17 itemi. Poate fi derivat de asemenea un scor pentru o subscală specifică evaluării melancoliei ca subtip al tulburării depresive (HDI-Mel), precum şi o listă a criteriilor de diagnostic pentru tulburarea depresivă majoră conform DSM-IV. Cea de-a doua formă a HDI (HDI-SF) este o formă scurtă, cu 9 itemi, care menţine niveluri ridicate ale calităţii psihometrice aşa cum au fost puse în evidenţă pentru versiunea completă a HDI, oferind în acelaşi timp cercetătorilor şi clinicienilor o alternativă viabilă pentru screening sau utilizări de tip anchetă.
  1. Modul de utilizare:
    1. Grup ţintă: este un instrument de autoevaluare a severităţii simptomatologiei depresive la adulţii cu vârste cuprinse între 18 şi 89 de ani.
    2. Durata medie de aplicare: HDI este un inventar care se aplică subiecţilor fără limită de timp, ceea ce înseamnă că fiecare subiect poate lucra în propriul său ritm. Cu toate acestea, durata medie de administrare depinde de forma administrată:
      • HDI 10-15 minute
      • HDI-SF 5 minute
    3. Modalităţi de aplicare: HDI este administrat clasic, în maniera creion-hârtie. Clinicianul administrează itemii persoanei evaluate punând la dispoziția acesteia formularul de testare și foaia de răspuns pe care aceasta va nota răspunsurile.
    4. Condiţii de aplicare: HDI poate fi administrat individual sau în grup; Forma de administrare: autoevaluare. În ambele situaţii, testarea va fi făcută în locaţii care oferă o intimitate rezonabilă (de exemplu, biroul clinicianului) şi va fi protejată confidenţialitatea răspunsurilor persoanelor. Mediul de testare ar trebuie să ofere luminozitate şi să limiteze efectul distractorilor.
    5. Scorarea HDI se poate face exclusiv de utilizatorii legali, cu licenţă de utilizare  prin scorare manuală.
    6. Durata de scorare: pentru scorare manuală, aproximativ 5 minute.
    7. Rapoarte generate pe calculator: Nu.
    8. Detalii despre cursuri formative în utilizarea şi interpretarea probei: O.S. România SRL poate furniza pentru HDI un modul de training intensiv, la cerere. Sesiunea de training durează 12 ore (pe parcursul a doua zile consecutive) și se desfășoară în grupe mici, de 7-8 participanţi.
  1. Observaţii: