Colegiul Psihologilor din România

Site-ul oficial al Colegiului Psihologilor din România

Date de identificare a probei

1. Denumire: Scalele de evaluare clinică pentru persoanele în vârstă – forma scurtă

2. Acronim: CASE-SF

3. Autor(i): Cecil R. Reynolds, Erin D. Bigler

4. Autorul traducerii şi adaptării versiunii româneşti (dacă este cazul): traducerea în limba română de Alexandra Copaciu; adaptarea pe populația din România de Amalia Maria Ciuca (coordonator),Roxana Costache, Monica Albu.
5. Descrierea în maxim 15 cuvinte a scopului: evaluează cele mai frecvente tulburăr i psihologice care apar la persoanele cu vârste peste 55 de ani.
6. Versiuni avizate (se completează de către CM): -

7. Forme paralele existente / Alte versiuni: Setul CASE-SF include două versiuni ale testului: CASE-SF Ae (autoevaluare) și CASE-SF Ap (pentru evaluarea făcută de către un aparținător).
8. Manualul testului (număr de pagini; editura; an; versiuni test) CASE - scalele de evaluare clinică pentru persoanele în vârstă : manual de specialitate pentru CASE şi CASE-SF / Cecil R. Reynolds, Erin D. Bigler ; Adaptarea şi standardizarea CASE-SF pe populaţia din România / Roxana Costache, Monica Albu ; coord.: Amalia Ciuca. 238 pagini , Cluj-Napoca : Editura ASCR, 2016

9. Licenţa de distribuire pentru România / Dreptul de utilizare în România: S.C. Cognitrom S.R.L.

10. Date de contact ale distribuitorului (adresă, telefon/fax, link către pagina de net): S.C. Cognitrom S.R.L., Str. Franz Liszt, nr. 12, Cluj-Napoca, 0264 581499, https://www.cognitrom.ro/

11. Copyright: S.C. Cognitrom S.R.L. Toate drepturile rezervate. Reproducerea integrală sau parțială a textului și stocarea sa într-o bază de date, fără acordul în scris al COGNITROM, sunt interzise și se pedepsesc conform legii.

12. Preț avizat de către CPR:

Persoană fizică: 750 lei (TVA inclus).
Persoană juridică și instituții: 1200 lei (TVA inclus) Set suplimentar de evaluare: 10 lei (TVA inclus).
Certificare suplimentară: 150 lei (TVA inclus)

13. Cuvinte cheie: evaluarea sănătății mintale, tulburări clinice, persoane în vârstă (55-89 de ani)

Date despre tipul de aviz acordat și modul de utilizare

1. Tip aviz acordat: aviz pe perioadă nedeterminată

2. Anul în care a fost acordată rezoluția: 2023

3. Caracteristici tehnice (calificative/punctaje acordate de către CM în procesul de analiză): foarte bine

3.1. Fundamentarea teoretică: realizată având ca punct de pornire modele le de diagnostic propuse de DSM

3.2. Calitatea materialelor de testare: foarte bună

3.3. Etaloane: Majoritatea prelucrărilor statistice au fost efectuate asupra celor două eşantioane de persoane evaluate care au servit la etalonarea variantelor Ae şi Ap ale chestionarului CASE‑ SF. În cazul variantei Ae s‑ a utilizat un eşantion nonclinic format din 1018 persoane (442 de bărbaţi şi 576 de femei) cu vârsta cuprinsă între 55 şi 89 de ani (m=68,60; σ=8,92). Pentru varianta Ap a fost folosit un eşantion nonclinic format din 698 persoane (305 bărbaţi şi 393 de femei) cu vârsta cuprinsă între 55 şi 89 de ani (m=69,28;σ=9,63).

3.4. Fidelitate: Pentru ambele variante ale chestionarului CASE‑ SF s‑ a verificat stabilitatea în timp şi consistenţa internă a scalelor. Valorile calculate pentru stabilitatea în timp se încadrează în intervalul 0.84-0.93 pentru versiunea Ae, respectiv 0.71-0.93 pentru versiunea Ap. Se deduce că scalele chestionarului CASE‑ SF au o bună stabilitate în timp la interval de 30 de zile. Scalele clinice au, în ambele variante ale chestionarului CASE‑ SF, o consistenţă internă bună: majoritatea medianelor coeficienţilor α (7 din 10, atât în varianta Ae, cât şi în varianta Ap) sunt mai mari decât 0,850.

3.5. Validitate: Rezultatele obținute în ceea ce privește validitatea arată că scalele variantei CASE-Ae diferenţiază între o populaţie nonclinică şi o populaţie clinică în care diagnosticele cele mai frecvente sunt: tulburare depresivă, tulburare de anxietate și depresie, tulburare anxioasă şi schizofrenie paranoidă.. Validitatea relativă la construct a fost analizată și dovedită în raport cu un alt instrument de evaluare a problemelor de sănătate mentală, ex. depresie, tulburări psihotice pentru adulți (scala PDSQ).

4. Domenii de utilizare / aplicabilitate: psihologie clinică, psihoterapie.

5. Scopul utilizării: CASE este un set de instrumente clinice create pentru diagnosticul clinic, planificarea tratamentului şi screeningul anumitor forme de psihopatologie de pe axa I.

6. Utilizatori, competențe și trepte de specializare: psiholog clinician cu pregătire în domenii multiple, inclusive psihopatologie, psihometrie, evaluare şi diagnostic, etică şi standarde profesionale. Profesioniştii calificaţi trebuie să fi absolvit un curs de psihometrie sau testare psihologică şi un curs de evaluare psihologică sau diagnostic.

7. Caracteristici psihice măsurate: anxietate, competență cognitive, depresie, frică de îmbătrinire, manie, tulburare obsesiv-compulsivă, paranoia, psihoticism, somatizare și abuz de substanțe.
8. Modul de utilizare: creion-hârtie. Există două versiuni ale testului: CASE-SF Ae (autoevaluare) și CASE-SF Ap (pentru evaluarea făcută de către un aparținător).

8.1. Grup țintă: Adulți cu vârste cuprinse între 55 și 89 de ani

8.2 Durata medie de aplicare a metodei sau tehnicii de evaluare : timp mediu de aplicare: 15-20 minute

8.3 Modalităţi de aplicare: creion-hârtie

8.4 Condiţii de aplicare: Un mediu adecvat testării cu instrumentele CASE necesită un spaţiu bine iluminat, confortabil, retras, fără influenţe externe sau posibilitatea de distragere a atenţiei. Nu este nevoie ca un examinator instruit să se afle în încăpere, însă ar trebui să fie uşor accesibil pentru a putea răspunde oricăror întrebări care pot apărea. Experienţa cu adulţii mai în vârstă sugerează faptul căîntrebările despre itemi, inclusiv despre semnificaţia lor sau despre cum să răspundă la aceştia, sunt mai frecvente în cazul lor decât la adulţii mai tineri.

8.5. Modalități de cotare: cotarea se realizează manual conform instrucțiunilor puse la dispoziție în manual

8.6 Durata de scorare: (ex. se completează pentru fiecare modalitate de scorare în parte) sau deinterpretare a rezultatelor eficienței intervenției
Pregătirea: 1-2 minute
Scorarea manuală: 12-15 minuteAnaliza: 5-10 minute
Feedbackul: variabil, în funcție de respondent

8.7 Rapoarte generate pe calculator (da; nu): nu este cazul

8.8 Detalii despre cursuri de formare în metoda sau tehnica de evaluare sau asistențăpsihologică: - nu este cazul.

9 Observaţii (se completează de către CM dacă este cazul)