Colegiul Psihologilor din România

Site-ul oficial al Colegiului Psihologilor din România

Date de identificare a probei

1. Denumirea: PAI (Personality Assessment Inventory™)

2. Acronim: PAI

3. Autori: Leslie C. Morey

4. Autorul traducerii / adaptării probei: Dragoș Iliescu, Nicolae Dumitrașcu, Maria Macarenco

5. Descrierea scopului probei: PAI este un instrument de personalitate care evaluează sindroamele psihopatologice și oferă informații relevante pentru diagnosticul clinic, planificarea tratamentului și screening-ul pentru psihopatologie, la adulți începând cu vârsta de 18 ani.

6. Versiune avizată:

7. Forme paralele existente: nu există

8. Manualul testului: 548 de pagini, Editura Sinapsis Publishing Projects, 2022.

9. Licenţa de producere şi distribuire pentru România: D&D Consultants Grup SRL (TestCentral)

10. Date de contact ale distribuitorului: Str. Icoanei, nr. 29A, sector 2, București, telefon/fax: 021 230 45 99, www.testcentral.ro.

11. Copyright: © 1991, 2007 - PAR Psychological Assessment Resources, Inc.

12. Preț avizat de către CPR:
• Manual tehnic PAI (145.53 Eur, cu TVA) - 1 buc.
• Caiet de testare PAI (17.87 Eur, cu TVA) – 1 buc.
• Foaie de răspuns PAI (2.75 EUR, cu TVA) – 1 buc.
• Formular revizuit de itemi critici PAI (2.89 Eur, cu TVA) – 1 buc.
• Punct online pentru administrarea/cotarea PAI (13.74 Eur, cu TVA) – 1 buc.

Total kit inițial cu 10 administrări- PAI-KIT10-ON: 428.76 Eur, cu TVA

13. Cuvinte cheie: PAI, inventar clinic de personalitate, scale clinice, scale de tratament, scale interpersonale, sindroame clinice, psihopatologie, itemi critici.

Date despre tipul de aviz acordat şi modul de utilizare:

1. Tip de aviz acordat: perioadă nedeterminată.

2. Anul în care a fost acordat avizul: 2024

3. Caracteristici tehnice:

3.1. Bazele teoretice ale testului
Dezvoltarea testului a trecut prin patru iterații, într-o strategie secvențială de validare de construct similară celei descrise de Loevinger (1957) și Jackson (1971), deși au fost luați în considerare, față de cei descriși de autorii menționați, un număr suplimentar de parametri ai itemilor.
Sindroamele clinice evaluate de PAI au fost selectate pe baza a două criterii: (a) importanța lor istorică în cadrul nosologiei tulburării mintale și (b) semnificația lor în practica diagnostică actuală. Aceste criterii au fost evaluate atât printr-o trecere în revistă a literaturii istorice mai veche sau contemporane, cât și în urma unei anchete în rândul diagnosticienilor practicieni. În procesul de generare a itemilor acestor sindroame a fost examinată literatura de specialitate despre fiecare sindrom clinic pentru a identifica componentele esențiale în definiția tulburării respective, iar itemii au fost gândiți să evalueze fiecare componentă a sindromului în cauză.

3.2. Calitatea materialelor de testare: foarte bună

3.3. Etaloane
Eșantionul normativ românesc folosit pentru adaptarea PAI a fost alcătuit dintr-un număr total de N = 1097, selecția fiind realizată după aceleași criterii folosite de autorii inventarului în varianta americană. Eșantionul este unul foarte divers, administrarea inventarului fiind realizată în format atât online cât și creion-hârtie, în cea mai mare parte cu ajutorul unor agenții de cercetare și colectare de date. Procedura de eșantionare utilizată este cea a eșantionării stratificate pe cote. Au fost utilizate date provenind de la două agenții de colectare, una cu un panel de 26.000 de participanți, cealaltă cu un panel de 48.000 de participanți. În aceste paneluri au fost selectați în mod randomizat câte 500 de participanți și au fost invitați să răspundă la chestionar; pentru non-răspunsuri au fost selectați tot randomizat înlocuitori, o singură dată.
Datele astfel obținute (496 și respectiv 499 de participanți valizi din cele două surse) au fost completate cu 102 de administrări realizate față în față de autorii manualului.
Eșantionul normativ a fost cules în conformitate cu principiile enunțate de autorii originali ai inventarului și bazate pe studii realizate în diverse alte contexte culturale. În primul rând, participanții incluși în eșantionul normativ au fost persoane nediagosticate cu afecțiuni clinice la momentul completării chestionarului sau pe o perioadă de 12 luni înainte. Acest lucru s-a bazat pe auto-raportarea participanților ca parte a întrebărilor de screening și demografice prezentate înainte de începerea efectivă a completării chestionarului. Normele sunt așadar norme bazate pe un eșantion asumat drept normal din punct de vedere clinic – și scorurile ridicate ar trebui interpretate printre altele și în acest sens, ca o comparație cu normalitatea statistică a unor participanți fără diagnostic. Menționăm că 18.96% din eșantion a avut educație elementară (mai puțin decât
liceu finalizat), 14.86% a avut educație medie, 45.49% a declarat educație postliceală și 20.69% a declarat educație superioară (licență sau mai mult).

3.4. Fidelitate
Coeficienții de consistența internă alpha pentru scalele PAI au fost calculați atât pentru eșantionul normativ total (N=1097), cât și pentru subeșantioanele masculin (N=542), feminin (N=555) și pe categorii de vârstă, respectiv 18-30 ani (N=370), 30-50 ani (N=239) și 60-99 ani (N=128). Pentru scalele PAI valorile coeficienților de consistență internă Cronbach Alpha se încadrează între un minim de .67 pentru scala de validitate Impresie pozitivă (PIM) și un maxim de .90 pentru scalele Anxietate (ANX) și Depresie (DEP). Pentru subscalele PAI ale acestui eșantion total, valorile coeficienților se încadrează între un minimum de .54 pentru Tulburări anxioase – Obsesiv compulsiv (ARD-O) și un maxim de .86 pentru Tuluburări anxioase – Stres traumatic (ARD-T). Valorile medii ale coeficienților Cronbach Alpha sunt de .79 pentru scalele PAI și de .71 pentru subscalele sale, atât pentru eșantionul total, cât și pentru subeșantioanele feminin și masculin.
Pentru a determina stabilitatea temporală a scalelor PAI, testul a fost administrat unui eșantion de conveninență alcătuit din 144 de participanți, din care 75 de gen feminin (N=52,08%) și 69 de gen masculin (N=47,92%) cu vârste cuprinse între 18 și 52 de ani (M=34,31, SD=9,11). Corelațiile test-retest au valori cuprinse între .62 pentru scala Infrecvență și .89 pentru scalele Schizofrenie și Anxietate.
Eroarea standard de măsurare PAI a fost calculată pentru eșantionul normativ total (N=1097), cât și pentru subeșantioanele masculin (N=542), feminin (N=555) și pe categorii de vârstă, respectiv 18-30 ani (N=370), 30-50 ani (N=239) și 60-99 ani (N=128). În ce privește eșantionul total, valorile intervalelor de eroare ale scalelor PAI sunt cuprinse între 8, pentru scala Infrecvență (INF) și 4 pentru pentru scala Anxietate (ANX), iar valorile aferente subscalelor variază între 6 și 8. Pentru subeșantioanele axate pe genul participanților, valorile intervalelor de eroare ale scalelor PAI variază între 5 și 8, iar ale subscalelor între 6 și 8 pentru cel masculin, respectiv între 6 și 9 pentru cel feminin. Valorile intervalelor de eroare ale scalelor PAI se încadrează între 4 și 8 pentru categoriile de vârstă 18-30 de ani și 50-60 de ani, între 5 și 9 pentru categoria de vârstă 30-50 de ani și între 5 și 10 pentru categoria de vârstă 60-99 ani. Pentru subscalele PAI, valorile intervalelor de eroare variază între 5 și 9 pentru categoriile de vârstă 18-30 de ani și 50-60 de ani, între 6 și 9 pentru categoria de vârstă 30-50 de ani și între 6 și 10 pentru categoria de vârstă 60-99 ani.

3.5. Validitate
Studiile de validitate au inclus analiza corelațiilor între scalele și subscalele PAI, analiza factorială exploratorie și analiza factorală confirmatorie.
Analiza factorială exploratorie a fost efectuată asupra itemilor aferenți scalelor clinice ale PAI. Metoda folosită a fost cea a analizei componentelor principale (PCA), extragere, urmată apoi de o rotație de tip varimax (ortogonală). Soluția cea mai adecvată a fost una cu patru factori, în mod similar cu analiza factorială expusă și în cadrul analizelor inițiale efectuate pentru dezvoltarea PAI. Examinarea matricei de corelații relevă un patern de asociații între scale care sunt în conformitate cu așteptările derivate din teorie și din cercetările anterioare.
Analiza factorială confirmatorie a presupun analizarea a 10 scale clinice: Acuze somatice (SOM), Anxietatea (ANX), Tulburări asociate cu anxietatea (ARD), Depresie (DEP), Manie (MAN), Paranoia (PAR), Schizofrenie (SCZ), Trăsături borderline(BOR), Trăsături antisociale (ANT) și Agresivitate (AGG). Itemii acestora au fost considerați drept variabile observate, iar subscalele drept variabile latente, despre care s-a presupus faptul că ar reprezenta structura conceptuală care ar sta la baza acestora din urmă. Rezultatele analizei factoriale confirmatorii (după luarea în considerare a unora dintre corelațiile existente între anumite erori aferente măsurării unor variabile ale modelului) au fost următoarele: CFI=.804, TLI=.765, RMSEA=112, ᵡ2(398)=5782.10 și p=.000.

4. Domenii de utilizare: psihologie clinică și psihoterapie, medicină, psihiatrie, psihologie judiciară.

5. Scopul utilizării: PAI este un inventar de personalitate broadband (inventar cu scale multiple) autoadministrat, destinat evaluării clinice a adulților (cu vârsta de cel puțin 18 ani)

6. Utilizatori: Fiind un instrument de nivel C, utilizatorii calificați a-l folosi în practică sunt specialiști din domeniile: psihologie clinică și psihoterapie, medicină, psihiatrie, psihologie judiciară, care au beneficiat de instruire și au experiență adecvată în administrarea etică, administrarea și interpretarea instrumentelor clinice de evaluare a comportamentului. În mod specific, experiența clinică relevantă supravegheată și utilizarea de teste psihologice (de exemplu, internship, rezidență, etc.) coroborate cu anumite cursuri de specialitate (de exemplu, curs de psihometrie sau de evaluare psihometrică, de evaluare psihologică, etc) califică un furnizor de servicii medicale să achiziționeze anumite instrumente utile în practica profesională.

7. Caracteristici psihice măsurate: Itemii PAI se constituie în 22 de scale care nu se suprapun și care acoperă cele mai relevante constructe pentru o evaluare amplă a tulburărilor mintale: 4 scale de validitate, 11 scale clinice, 5 scale de tratament și 2 scale interpersonale. Pentru a facilita interpretarea și pentru a acoperi întreaga gamă de constructe clinice complexe, 10 scale conțin subscale derivate conceptual. Scalele clinice oferă caracteristici de diagnostic critice pentru 11 constructe clinice importante. Aceste 11 scale pot fi împărțite în trei clase mari de tulburări: tulburări din spectrul nevrotic, tulburări din spectrul psihotic și tulburări asociate cu probleme de comportament sau cu probleme de control al impulsurilor. Scalele de tratament indică potențiale complicații ale tratamentului. Cele 5 scale de tratament includ doi indicatori ai potențialului de vătămare de sine sau a altora, două măsuri ale circumstanțelor de mediu ale respondentului și un indicator al motivației respondentului pentru tratament. Scalele interpersonale oferă informații valoroase cu privire la relațiile și interacțiunile clientului. Stilul interpersonal este evaluat de-a lungul a două dimensiuni: un stil afiliativ-cald vs. un stil rece-de respingere și un stil dominant/control versus un stil blând-supus.
Două scale evaluează patologia. Scala Trăsături borderline este singura scală PAI care are patru subscale, reflectând complexitatea factorială a constructului. Scala Trăsături antisociale include trei subscale: una care evaluează comportamentele antisociale și alte două care evaluează trăsăturile antisociale.
Formularul revizuit de itemi critici vine în ajutorul clinicianului, avertizând asupra problemelor care necesită atenție imediată. Acest formular enumeră 27 de itemi (distribuiți în nouă domenii de conținut) care sugerează comportament sau psihopatologie care ar putea necesita atenție imediată. Aceștia sunt identificați ca fiind critici pe baza a două criterii: indicii ale unei potențiale situații de criză și o rată de aprobare foarte scăzută la persoanele normale.

8. Modul de utilizare:

8.1. Grup ţintă: PAI a fost dezvoltat și standardizat pentru a fi utilizat în evaluarea clinică a adulților cu vârsta de cel puțin 18 ani. Deoarece eșantionul normativ PAI nu a inclus persoane sub 18 ani, nu există date care să susțină interpretarea PAI pentru adolescenți. Totuși, în anumite situații, testul poate fi utilizat la adolescenții apropiați de vârsta majoratului, mai ales în situația celor care nu mai merg la școală sau nu mai locuiesc cu părinții. În aceste cazuri, este necesară o precauție specială în interpretare, pentru că scorurile au o comparabilitate limitată cu etalonul pentru adulți.

8.2.Durata medie de aplicare: Majoritatea respondenților pot completa inventarul în 40-50 de minute, deși persoanele cu probleme de concentrare sau lentoare psihomotorie pot avea nevoie de aproximativ 90 de minute.

8.3.Modalităţi de aplicare: PAI poate fi administrat atât în format creion-hârtie, cât și electronic.

8.4. Condiţii de aplicare: PAI poate fi administrat fie individual, fie în grup. Mediul testării ar trebui să aibă iluminare adecvată şi să fie lipsit de stimuli ce ar putea distrage atenţia examinatului. Ar trebui de asemenea să protejeze confidenţialitatea persoanei evaluate. Rezultatele la PAI nu ar trebui să fie divulgate acelor persoane care nu trebuie să le cunoască. Specialistul care folosește materialele de testare este responsabil pentru menţinerea confidenţialităţii instrumentului și pentru respectarea dreptului de autor (este interzisă realizarea unor copii neautorizate). În oricare din modalitățile de administrare (individual sau în grup), trebuie protejată confidențialitatea răspunsurilor persoanei evaluate. Pentru acest motiv, ca și pentru securitatea testării, administrarea ar trebui făcută sub directa supervizare a examinatorului (de exemplu, testul nu ar trebui luat acasă pentru a fi completat), iar persoana evaluată ar trebui descurajată să interacționeze cu alte persoane în afară de examinator în timpul sesiunii de testare.

8.5. Modalități de cotare: Cotarea PAI se poate face, exclusiv de utilizatorii legali, cu licenţă de utilizare prin cotare electronică.

8.6. Durata de cotare: Cotarea electronică se realizează instantaneu de către utilizatorul licențiat al inventarului utilizând serviciul online disponibil pe site-ul editorului român de teste (www.testcentral.ro).

8.7. Rapoarte generate pe calculator: Da.

8.8. Detalii despre cursuri formative în utilizarea şi interpretarea probei: D&D Consultants Grup SRL furnizează pentru PAI un modul de training online intensiv, la cerere. Sesiunea de training durează 8 ore şi se desfăşoară în grupe, de minim 7-8 participanţi.

9. Observații: