Date de identificare a probei
1. Denumirea: Test scurt de atentia (Brief Test of Attention)
2. Acronim: BTA
3. Autori: David Schretlen, Ph.D.
4. Autorul traducerii / adaptării probei: Dragoș Iliescu, Nicolae Dumitrașcu și Cezar Giosan
5. Descrierea scopului probei: BTA este un instrument clinic de screening conceput pentru evaluarea severității deficitelor de atenție la persoane cu vârste cuprinse între 17 - 82 de ani cu auz non-afazic, inclusiv cu deficiențe de vedere și motorii.
6. Versiune avizată:
7. Forme paralele existente: nu există
8. Manualul testului: Test scurt de atenție (Brief Test of Attention - BTA), Manual tehnic = 64 de pagini, Ed. Sinapsis Publishing Projects, 2023
9. Licenţa de producere şi distribuire pentru România: SC D&D Consultants Grup SRL (TestCentral)
10. Date de contact ale distribuitorului: Str. Icoanei, nr. 29A, sector 2, București, telefon/fax: 021 230 45 99, www.testcentral.ro.
11. Test scurt de atenție (Brief Test of Attention-BTA) ©1996,1997, 2009, PAR Inc.
12. Preț avizat de către CPR: La momentul depunerii dosarului de avizare a probei, costurile (cu TVA inclus) sunt:
Kit inițial = 94.83 Eur include: Manual tehnic BTA (1 buc.), Formular de cotare (1 set de 25 de buc.), Fișierul audio BTA (1 buc.).
• Ulterior achiziției kitului inițial, utilizatorii testului pot achiziționa și separat materiale ale acestuia, la următoarele prețuri: Manual tehnic BTA (27.83 Eur) - 1 buc., Formular de cotare BTA (2.38 Eur) - 1 buc., Fișier audio BTA (13.45 Eur) - 1 buc.
Detalii legate de prețurile actuale ale probei pot fi găsite la www.testcentral.ro
Totodată, la prețurile materialelor achiziționate ulterior kit-ului inițial pot fi aplicate reduceri în funcție de volumul acestora.
13. Cuvinte cheie: neuropsihologie, evaluare psihologică, severitate deficit de atenție, screening, instrument clinic.
Date despre tipul de aviz acordat şi modul de utilizare:
1. Tip de aviz acordat: perioadă nedeterminată.
2. Anul în care a fost acordat avizul: 2023
3. Caracteristici tehnice:
3.1. Bazele teoretice ale testului
Fundamentarea conceptuală a testului este expusă în Manualul tehnic la paginile 8-10 și tratează inclusiv disocierea dintre practica clinică, unde instrumentele combină diferite componente ale atenției, și neuropsihologia experimentală. Analiza efectuată asupra testului BTA este bazată pe modelul lui Cooley și Morris (1990) plasându-l în cadrul sistemului funcțional verbal-lingvistic. Acesta susține ca atât sarcinile de atenție susținută cât și cele de atenție divizată pot fi conceptualizate drept cazuri speciale ale procesului de atenție selectivă de bază, în care fiecare sarcină de atenție selectivă implică două componente: identificarea sarcinii (atenție) și oprirea distractorului (inhibiție).
3.2. Calitatea materialelor de testare: manualul de utilizare, instrucțiunile de aplicare si de interpretare, materialele de tastare sunt prezentate la standarde înalte de calitate. În concluzie, calitatea materialelor este foarte bună.
3.3. Etaloane: Normarea testului BTA în România a fost bazată pe un eșantion de 1214 de persoane, format din două loturi distincte. Eșantionul total conține 1214 participanți, dintre care 628 femei (52%) și 586 bărbați (48%). Vârsta participanților este cuprinsă între 18 și 79 de ani cu o medie de M = 30. 72 și o abatere standard de SD = 17.03, fiind un eșantion reprezentativ.
3.4. Fidelitate: fidelitate test – retest foarte ridicata. Fidelitatea test-retest a testului a fost stabilită pe baza unui eșantion de 106 participanți, cu vârste cuprinse între 18 și 77 de ani (M = 40.39, SD = 16.85), dintre care 53 de bărbați și 65 de femei. Testul a fost administrat și re-administrat la un interval cuprins între 3 și 4 săptămâni. Fidelitățile test-retest obținute sunt de r = .91 pentru Numere, r = .91 pentru Litere și r = .93 pentru scorul total.
3.5. Validitate: testul fiind foarte scurt, nu permite analize factoriale. Corelația între forme (Numere și Litere) este foarte ridicată, de .74. Corelația scorului total cu variabile demografice este de r = -.21 (performanța devine mai slabă odată cu vârsta), iar corelația cu educația este pozitivă: r = .20. Analiza de validare (crossfit) realizată în 10 rulaje separate ale modelului pe sub-eșantioane de antrenament extrase aleatoriu din baza totală demonstrează o stabilitate excelentă a modelului.
4. Domenii de utilizare: psihologie clinică, neuropsihologie, medicină sau alte domenii conexe.
5. Scopul utilizării: BTA este un instrument clinic de screening conceput pentru evaluarea severității deficitelor de atenție la persoane cu vârste cuprinse între 17-82 de ani cu auz non-afazic, inclusiv cu deficiențe de vedere și motorii.
6. Utilizatori: Utilizatorii calificați a folosi acest test în practică sunt specialiști licențiați din domeniile psihologie clinică, neuropsihologie, medicină sau alte domenii conexe, care au beneficiat de instruire și au experiență adecvată în administrarea etică și interpretarea instrumentelor psihologice. Utilizatorii români trebuie să fie familiarizați, de asemenea, cu standardele naționale specific și să fie, totodată, membri ai unor asociații profesionale care promovează standardele etice în utilizarea testelor psihologice, ori să fie specialiști licențiați în unul dintre domeniile menționate anterior. Este necesar ca procedurile de administrare, înregistrare și cotare să fie atent studiate înainte ca BTA să fie utilizat în cadru clinic. Instruirea și supervizarea în aceste proceduri ar trebui să fie realizate de un psiholog calificat. Conform instrucțiunilor din Standardele pentru testarea psihologică și educațională (American Educational Research Association, American Psychological Association și National Council on Measurement in Education 1985), interpretarea clinică a BTA presupune training și expertiză profesională în psihologie clinică sau neuropsihologie. Utilitatea și validitatea BTA ca instrument clinic de evaluare a abilităților de atenție sunt legate direct de pregătirea și cunoștințele profesionale ale specialistului, precum și de o bună cunoaștere a informațiilor conținute în manualul testului.
7. Caracteristici psihice măsurate: severitatea deficitului de atenție (atenția auditivă divizată).
8. Modul de utilizare:
8.1. Grup ţintă: Testul a fost dezvoltat pentru a fi utilizat în evaluarea adulților cu vârste cuprinse între 17-82 de ani cu auz non-afazic, inclusiv cu deficiențe de vedere și motorii care necesită folosirea unor teste care solicită scanare vizuală sau viteză și dexteritate manuală. Este standardizat pentru a fi utilizat în cazul adulților cu auz normal, care pot distinge între numerele vorbite și literele alfabetului.
8.2. Durata medie de aplicare: aproximativ 10 minute.
8.3. Modalităţi de aplicare: Testul se administrează oral, utilizându-se un fișier audio. Instrucțiuni specifice privind administrarea BTA sunt prezentate atât în manual, cât și în formularul de cotare.
8.4. Condiţii de aplicare: Testul poate fi administrat individual, instrucțiuni specifice fiind oferite detaliat în manualul tehnic al testului. Deoarece BTA este un test de atenție auditivă care îi solicită persoanei evaluate să deosebească între literele și numerele auzite, acesta ar trebui administrat într-o încăpere fără zgomote care ar putea să distragă persoana, sau întreruperi. Examinatorul nu ar trebui să spună persoanelor evaluate dacă răspunsurile lor sunt corecte sau greșite; cu toate acestea, examinatorul poate oferi încurajări generale între prezentările listelor, fără a opri fișierul audio.
8.5. Modalități de cotare: manuală, realizată exclusiv de utilizatorii legali, cu licenţă de utilizare. Totodată, responsabilitatea interpretării trebuie să fie asumată de o persoană licențiată, care să fie familiarizată cu testarea psihologică.
8.6. Durata de administrare și cotare: durata medie este de aproximativ 10 minute (fiecare formă necesită 4 minute).
8.7. Rapoarte generate pe calculator: Nu.
8.8. Detalii despre cursuri formative în utilizarea şi interpretarea probei: SC D&D Consultants Grup SRL (TestCentral) furnizează un modul de training online intensiv, la cerere. Sesiunea de training se desfăşoară online. Mai multe informații legate de înscrierea și organizarea cursurilor de formare (training online) pot fi obținute la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
9. Observații: