Colegiul Psihologilor din România

Site-ul oficial al Colegiului Psihologilor din România

Date de identificare a probei

1. Denumirea probei: TESTUL FIGURII COMPLEXE REY ȘI PROBA DE RECUNOAȘTERE (REY COMPLEX FIGURE TEST AND RECOGNITION TRIAL)

2. Acronim: RCFT

3. Autori: John E. Meyers, Psy. D., Kelly R. Meyers

4. Autorul traducerii / adaptării probei: Dragoș Iliescu, Nicolae Dumitrașcu și Cezar Giosan.

5. Descrierea scopului probei: RCFT este un test neuropsihologic util în evaluarea aspectelor majore ale funcționării neuropsihologice, ce vizează abilitatea de construcție vizual-spațială și memoria vizual-spațială.

6. Versiuni avizate: - anterioare sedintei din 25.10.2024: nu există

7. Forme paralele existente: nu există

8. Manualul testului: TESTUL FIGURII COMPLEXE REY ȘI PROBA DE RECUNOAȘTERE, Manual tehnic, Ed. Sinapsis Publishing Projects, Cluj-Napoca, 2023
-această versiune a manulului trebuie să fie insoțită de o erată care să cuprindă toate modificările aduse și avizate de Comisiei Metodologică în sedința din 25.10.2024

9. Licenţa de producere şi distribuire pentru România: SC D&D Consultants Grup SRL (TestCentral).

10. Date de contact ale distribuitorului: Str. Icoanei, nr. 29A, sector 2, București, telefon/fax: 021 230 45 99, www.testcentral.ro

11. Copyright: TESTUL FIGURII COMPLEXE REY ȘI PROBA DE RECUNOAȘTERE (REY COMPLEX FIGURE TEST AND RECOGNITION TRIAL): © 1995 by PAR Inc.

12. Preț avizat de către CPR: La momentul depunerii dosarului de avizare a probei, costurile (cu TVA inclus) sunt:

Kit inițial = 353.68 Eur include: Manual tehnic RCFT (1 buc.), Formular de testare (1 set de 25 de buc.), Cardul de stimul RCFT (1 buc.).Ulterior achiziției kitului inițial, utilizatorii testului pot achiziționa și separat materiale ale acestuia, la următoarele prețuri: Manual tehnic RCFT (136.50 Eur) - 1 buc., Formular de testare RCFT (5.95 Eur) - 1 buc., Card de stimul RCFT (83.80 Eur) -1 buc.

Detalii legate de prețurile actuale ale probei pot fi găsite la www.testcentral.ro

Totodată, la prețurile materialelor achiziționate ulterior kit-ului inițial pot fi aplicate reduceri în funcție de volumul acestora.

13. Cuvinte cheie: neuropsihologie, evaluare psihologică, funcția executivă, abilitate de construcție vizual-spațială, memorie vizual-spațială, REY, card stimul, context clinic.

Date despre probă şi modul de utilizare:

1.Tip de aviz acordat: perioadă nedeterminată (orice versiune ulterioară avizării în cadrul ședinței Comisiei metodologice din data de 25.10.2024 impune un nou demers de avizare)

2. Anul în care a fost acordat avizul: 2024

3. Caracteristici tehnice (calificative/punctaje acordate de către CM în procesul de analiză): foarte bine

3.1. Bazele teoretice ale testului: Testul „Figură complexă” a fost inițial creată de Rey în 1941 (Corwin & Bylsma, 1993) pentru a investiga abilitatea vizual-spațială și de construcție și memoria vizuală la persoanele cu leziuni cerebrale (Lezak, 1995). În ultima perioadă, Testul Figurii Complexe (Complex Figure Test, TFC) a fost frecvent utilizat ca un instrument neuropsihologic de evaluare a abilitățiii de construcție vizual-spațială și al memoriei vizual-spațială (Butler, Retzlaff & Vanderploeg, 1991). Administrarea RCFT include: Proba de Copiere, Proba de Reproducere Imediată după 3 minute, Proba de Reproducere Întârziată după 30 de minute și proba nou dezvoltată - Proba de Recunoaștere (Meyers & Lange, 1994), care este administrată imediat după Proba de Reproducere Întârziată.

3.2. Calitatea materialelor de testare: foarte bună

3.3. Etaloane: Normarea testului RCFT în România a fost bazată pe un eșantion de 615 persoane, format din două loturi distincte, reprezentativ din punct de vedere al genului, zonei geografice și categoriei de vârstă. Datele de comparație sunt extrase din raportarea realizată în 2019 de Institutul Național de Statistică. Scorul brut al participantului se interpretează pe baza tabelelor ca și valori ale scorului T corespunzător și ale scorului centilelor.

3.4. Fidelitate: Fidelitatea inter-evaluatori este considerată un indicator esențial pentru RCFT. Acordul între scorurile brute calculate de doi psihologi pentru 25 de desene au fost de .99 pentru Copiere, de .97 pentru Reproducere Imediată, de .94 pentru Reproducere Întârziată și de .99 pentru indicii de Recunoaștere.

3.5. Validitate: Pe eșantionul din România validitatea de criteriu a fost examinată în 3 eșantioane clinice. Eșantioanele clinice au vizat relația dintre rezultatele RCFT și depresie, anxietate și demență. Testele t arată diferențe semnificative între grupul de pacienți cu demență și grupul de control în majoritatea variabilelor, în special pentru Copiere, Recunoaștere Corectă și Falsă, dar și pentru Reproducerea Imediată. Aceste rezultate indică faptul că demența afectează semnificativ performanțele cognitive evaluate prin RCFT, cu mărimi ale efectului moderate spre mici în funcție de variabilă.
În ceea ce privește validitate de construct, rezultatele analizei factoriale evidențiază cei cinci factori extrași, în concordanță cu literatura de specialitate, având un grad foarte ridicat de similaritate. Cei cinci factori explică o proporție a varianței de .264, .248, .183, .131 și .098, cumulând un procent total de 92,40% din variabilitatea datelor. Intercorelațiile dintre indicatorii RCFT, precum și corelațiile acestora cu variabilele demografice urmează direcția așteptată, fiind congruente cu rezultatele obținute în studiile internaționale.

4. Domenii de utilizare: (se completează de către CM pe baza propunerilor solicitantului şi a analizei efectuate): psihologie clinică, psihoterapie, neuropsihologie.

5. Scopul utilizării: (se completează de către CM pe baza propunerilor solicitantului şi a analizei efectuate): evaluarea abilității de construcție vizual-spațială și al memoriei vizual-spațială.

6. Utilizatori: Utilizatorii calificați a folosi acest test în practică sunt specialiști licențiați din domeniile: psihologie clinică și psihoterapie, neuropsihologie, sau alte domenii conexe, care au beneficiat de instruire și au experiență adecvată în administrarea etică și interpretarea instrumentelor psihologice. Utilizatorii testului trebuie să cunoască standardele de testare psihologică trasate de către Asociația Americană de Psihologie (American Psychological Association; AERA, APA, & NCME, 1999). Utilizatorii români trebuie să fie familiarizați, de asemenea, cu standardele naționale specifice și să fie, totodată, membri ai unor asociații profesionale care promovează standardele etice în utilizarea testelor psihologice, ori să fie specialiști licențiați în unul dintre domeniile menționate anterior. Utilitatea și validitatea RCFT ca instrument clinic de evaluare a capacității cognitive sunt direct legate de competența profesională și cunoștințele examinatorului, precum și de o bună cunoaștere și stăpânire a informațiilor conținute în manualul tehnic al testului.

7.Caracteristici psihice măsurate: RCFT standardizează materialele și procedurile pentru administrarea figurii complexe Rey, măsoară memoria de recunoaștere pentru elementele figurii complexe Rey și evaluează capacitatea persoanei evaluate de a folosi indicii pentru a recupera informații. Testul este util a fi folosit la adulți 18+ ani, oferind informații despre aspectele majore ale funcționării neuropsihologice.
Cercetările au arătat că scorurile rezultate din RCFT, inclusiv din Proba de Recunoaștere, disting pacienții cu leziuni cerebrale de subiecții sănătoși, disting pacienții cu leziuni cerebrale ce manifestă simptome ale unor afectări ale memoriei documentate și care au capacitatea de a trăi independent de pacienții cu leziuni cerebrale care nu au această capacitate, și disting performanța deficitară RCFT cauzată de deficiențe motorii sau de afectarea memoriei. 

8. Modul de utilizare:

8.1. Grup ţintă: Testul a fost dezvoltat și standardizat pentru a fi utilizat în evaluarea copiilor, adolescenților și adulților, cu vârste cuprinse între 6-89 ani. La momentul cererii de avizare a testului, normele existente pentru populația din România vizează populația adultă 18+ ani.

8.2. Durata medie de aplicare: aproximativ 45 de minute, incluzând pauza necesară de 30 de minute.

8.3. Modalităţi de aplicare: format creion-hârtie.

8.4. Condiţii de aplicare: Testul poate fi administrat individual, instrucțiuni specifice fiind oferite detaliat în manualul tehnic al testului. Mediul testării ar trebui să aibă iluminare adecvată pentru o bună vizualizare a Cardului de stimuli RCFT şi să fie lipsit de stimuli ce ar putea distrage atenţia persoanei evaluate. Sunt necesare o masă sau un birou și două scaune, unul pentru examinator și unul pentru participant. Masa sau biroul trebuie să ofere un spațiu amplu pentru aranjarea figurii-stimul și a foilor de reproducere și să nu conțină materiale care nu au legătură cu activitatea de testare. În mod ideal, examinatorul ar trebui să stea vizavi de participant, astfel încât să poată urmări cu exactitate desenul participantului. Este necesar un clipboard pe care examinatorul să țină Formularul de cotare, astfel încât să îl scoată din raza vizuală a persoanei evaluate. Este important ca aceasta să nu vadă deloc niciun material RCFT care conține figura-stimul, părți ale figurii-stimul, sau propriile desene anterioare ale figurii.

8.5. Modalități de scorare: manuală, realizată exclusiv de utilizatorii legali, cu licenţă de utilizare. Totodată, responsabilitatea interpretării trebuie să fie asumată de o persoană licențiată, care să fie familiarizată cu testarea psihologică.

Utilizatorul poate apela și la cotarea și interpretarea manuală a rezultatelor testului, estimându-se un timp necesar de aproximativ 5 minute / persoană pentru această operație, cu precizarea că în acest caz nu este disponibil un raport generat electronic.

8.6. Durata de scorare: durata medie de cotare este de aproximativ 10-15 minute.

8.7. Rapoarte generate pe calculator: Nu.

8.8. Detalii despre cursuri formative: SC D&D Consultants Grup SRL (TestCentral) furnizează un modul de training online intensiv, la cerere. Sesiunea de training se desfăşoară online. Mai multe informații legate de înscrierea și organizarea cursurilor de formare (training online) pot fi obținute la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

9.Observații: nu este cazul.