Colegiul Psihologilor din România

Site-ul oficial al Colegiului Psihologilor din România

Date de identificare a probei

1. Denumirea probei: CHILD SEXUAL BEHAVIOR INVENTORY INVENTARUL COMPORTAMENTULUI SEXUAL AL COPILULUI)

2. Acronim: CSBI

3. Autori: William N. Friedrich, Ph.D., ABPP

4. Descrierea în maxim 15 cuvinte a scopului probei: Inventarul Comportamentului Sexual al Copilului (Child Sexual Behavior Inventory, CSBI) este un instrument de evaluare care utilizează relatarea părintelui despre compor­tamentul sexual la copii între 2 și 12 ani.

5. Versiuni avizate:
- anterioare sedintei din 29.11.2024: nu sunt.

6. Forme paralele existente: Nu sunt.

7. Manualul testului: 104 de pagini, Editura Sinapsis Publishing Projects, 2024.

8. Licenţa de distribuire pentru România: D&D Consultants Grup SRL (TestCentral).

9. Date de contact ale distribuitorului: Str. Icoanei, nr. 29A, sector 2, București, telefon / fax: 021 230 45 99, www.testcentral.ro.

10. Copyright: © D&D Consultants Grup SRL (TestCentral). Toate drepturile rezervate. Reproducerea integrală sau parțială a textului, distribuirea prin orice mijloc, electronic sau fizic, inclusiv fotocopierea, înregistrarea sau alte metode de stocare a informației fără acordul în scris al D&D Consultants Grup SRL (TestCentral) sunt interzise. Orice violare a acestei prevederi va duce la anularea automată a licenței și va pune părțile implicate în culpă, în conformitate cu legea drepturilor de autor.

12. Preţ avizat de către CPR:
• Manual CSBI (73.50 Eur, cu TVA) - 1 buc.
• Formularul CSBI (4.76 Eur, cu TVA) - 1 buc.
• Punct online pentru administrarea/cotarea CSBI (4.76 EUR, cu TVA) - 1 buc.

Total kit de bază Kit CSBI 25x (cotare manuală): 287.70 Eur, cu TVA

13. Cuvinte cheie: CSBI, comportament sexual, copil, abuz sexual, planificare tratament, valoare discriminativă, fidelitate și validitate, intruzivitate sexuală, monitorizare comportamentală, intervenție clinică.
Date despre tipul de aviz acordat şi modul de utilizare

1. Tip aviz acordat: aviz pe perioadă nedeterminată (orice versiune ulterioară avizării în cadrul ședinței Comisiei metodologice din data de 29.11.2024 impune un nou demers de avizare).

2. Anul în care a fost acordat avizul: 2024.

3. Caracteristici tehnice (calificative/punctaje acordate de către CM în procesul de analiză): foarte bine.
3.1. Bazele teoretice ale testului:
Dezvoltarea Inventarului comportamentului sexual al copilului (Child Sexual Behavior Inventory, CSBI) a evoluat în mod constant începând cu anul 1983. Începând cu 1983, doi dintre absolvenții autorului de la Universitatea din Washington, Robert Beilke și Janet Purcell, au fost implicați în cercetările privind comportamentul sexual la copiii abuzați sexual. Robert a contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea multora dintre itemii originali care au continuat să fie utilizați în CSBI, iar eforturile de testare au dus la prima cercetare realizată cu acest instrument (Purcell, Beilke și Friedrich, 1986). Forma finală a instrumentului a fost publicată în octombrie 1997 la editura PAR, iar în 2024 în România, prin intermediul TestCentral.
3.2. Calitatea materialelor de testare: foarte bună.
3.3. Etaloane: Normarea CSBI în România a fost bazată pe un eșantion de 793 persoane ca parte a unui proiect complex de cercetare a avut ca obiectiv co-normarea pe populația României a unui număr de 4 instrumente psihometrice ce vizează domeniul evaluării / expertizei copilului în context familial și legal. Datele au fost culese prin intermediul unei agenții de cercetare și sondaje și în mod independent de către psihologii implicați în procedura de adaptare.
Participanții au fost selectați pe baza unor variabile clar stabilite pentru acest instrument.
Participanții nu au fost remunerați pentru participarea la studiu.
CSBI este adecvat a fi administrat persoanelor de gen feminin care îngrijesc copii cu vârste
cuprinse între 2-12 ani. Eșantionul normativ pentru acest instrument include copii proveniți
din medii sociale și economice diverse, atât din zone urbane, cât și suburbane.
Ca urmare, CSBI este aplicabil copiilor proveniți dintr-o varietate mare de contexte sociale
și demografice.
3.4. Fidelitate
Analiza fidelității scalei CSBI Total în eșantionul normativ a demonstrat o consistență internă rezonabilă (r = .72). Coeficientul alpha pentru scala CSBI Total în eșantionul de copii abuzați sexual este de .92. Atunci când se analizează fiecare dintre cele 6 categorii de vârstă și gen, coeficienții alpha rămân similari. Astfel, pentru eșantionul normativ, coeficienții alpha sunt de .72 pentru categoria de vârstă 2-5 ani, de .71 pentru categoria de vârstă 6-9 ani și de .71 pentru categoria de vârstă 10-12 ani. Pentru eșantionul de copii abuzați sexual, coeficienții alpha pentru aceleași categorii de vârstă sunt de .93, .91 și .91.
Fidelitatea ridicată în eșantionul clinic este comună în rândul instrumentelor clinice și este legată de o varianță crescută a scalei în eșantionul clinic.
Stabilitatea test-retest
Stabilitatea test-retest a fost calculată atât pentru versiunea cu 35 itemi, cât și pentru versiunea actuală cu 38 itemi a CSBI.
Fidelitatea inter-evaluator
Fidelitatea inter-evaluator este foarte importantă deoarece abordează aspecte legate de obiectivitatea comportamentului sexual la copii, precum și claritatea fiecărui item CSBI. Scorurile mamelor și taților la cei 38 itemi CSBI au fost corelate cu 23 de perechi din eșantionul normativ. Acești părinți erau căsătoriți și locuiau împreună. Corelația pentru scorul brut CSBI Total a fost ridicată și semnificativă (r = .83, p < .01).
3.5. Validitate
Intercorelațiile dintre scale
Intercorelațiile dintre scalele clinice CSBI în cadrul eșantionului normativ au fost semnificative, la nivelul .01 sau mai mult și s-au situat între .35 (DRSB cu SASI, pentru băieți cu vârsta cuprinsă între 10-12 ani) și .91 (SASI cu CSBI, pentru băieți cu vârsta cuprinsă între
6-9 ani). Aceste corelații, alături de intercorelațiile dintre scale pentru eșantionul de copii abuzați sexual, sunt prezentate în Tabelul 13 al manualului de utilizare.
Validitatea convergentă și discriminantă
Odată cu dezvoltarea CSBI și publicarea primei versiuni (Friedrich et al., 1991), studiile efectuate au demonstrat utilitatea acestui instrument. De exemplu, scorul brut CSBI Total diferențiază între preșcolarii abuzați sexual și cei care nu au fost abuzați sexual (Allen, 1993; Hewitt & Friedrich, 1991; Hewitt, Friedrich, & Allen, 1994; Lamers, 1997; Spitzmueller, 1991).
Validitatea de construct
Relația dintre diferitele aspecte ale experienței de abuz sexual a copilului și scorul CSBI
Total a fost studiată atât pentru versiunea CSBI cu 35 de itemi, cât și pentru versiunea actuală cu 38 de itemi. Severitatea abuzului, un număr mai mare de agresori și utilizarea forței au fost semnificativ corelate cu scorul brut CSBI Total pentru versiunea cu 35 de itemi (Friedrich et al., 1992).

4. Domenii de utilizare: psihologie clinică, psihoterapie, psihologie judiciară.

5. Scopul utilizării:
CSBI este destinat utilizării în evaluarea copiilor care au fost abuzați sexual sau despre care se suspectează că au fost abuzați sexual. CSBI a fost dezvoltat ca o recunoaștere a faptului că abuzul sexual are legătură cu prezența comportamentului sexual precoce la copii.

6. Utilizatori: psihologi licenţiaţi; în conformitate cu regulile APA, accesul la utilizarea acestui test de clasă B poate fi obţinut şi de indivizi care nu au absolvit cursuri academice de psihologie, dacă trec printr-un training intensiv privind utilizarea respectivului test şi dacă pot convinge prin curricula profesională şi prin apartenenţa la asociaţii profesionale şi academice româneşti şi/sau internaţionale, că stăpânesc toate competenţele necesare.

7. Caracteristici psihice măsurate: CSBI evaluează o gamă largă de comportamente sexuale care acoperă mai multe domenii: probleme cu limitele (adică, dificultăți de dezvoltare sau individuale legate de menținerea distanței interpersonale), exhibiționism (adică, expunerea părților sexuale în fața adulților sau copiilor), compor­tament legat de rolul de gen (adică, interes în a se purta ca sau a aparține sexului opus), auto-stimulare (adică, atingerea propriei persoane în scopul plăcerii sexuale), anxietate sexuală (adică, distres când e martor la sexualitate între adulți), interes față de sexualitate (adică, interes față de sexul opus și de comportamente sexuale), intruzivitate sexuală (adică, violarea intimității sexuale a unei alte persoane), cunoștințe sexuale (adică, conștientizarea comportamentului sexual dincolo de nivelul tipic de cunoștințe potrivit vârstei) și compor­tament voyeurist (adică, un aspect al interesului sexual reflectat prin eforturi pentru a observa părțile sexuale ale altora).

8. Modul de utilizare:

8.1. Grup țintă: părinți cu copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 12 ani.
8.2. Durata medie de aplicare: 5-8 minute sau până la 15 minute dacă itemii sunt citiți părintelui/îngrijitorului copilului sub formă de interviu.
8.3. Modalități de aplicare: creion-hârtie sau pe computer.
8.4. Condiţii de aplicare CSBI poate fi administrat individual
8.5. Cotarea CSBI se poate face, exclusiv de utilizatorii legali, cu licenţă de utilizare prin cotare electronică (online).
8.6. Durata de cotare: cotarea electronică se realizează instantaneu de către utilizatorul licențiat. al testului utilizând serviciul online disponibil pe site-ul editorului român de teste (www.testcentral.ro).
8.7. Rapoarte generate pe calculator: Da.
8.8. Detalii despre cursuri formative în utilizarea şi interpretarea probei: D&D Consultants Grup SRL furnizează pentru CSBI un modul de training online intensiv, la cerere. Sesiunea de training durează 8 ore şi se desfăşoară în grupe, de minim 7-8 participanţi.

9. Observaţii (se completează de către CM dacă este cazul): nu este cazul.