Colegiul Psihologilor din România

Site-ul oficial al Colegiului Psihologilor din România

Dintr-o perspectivă juridică, toate aceste lucruri au fost posibile cu ajutorul hotărârilor adoptate în 10 aprilie 2017, hotărâri care au fost ulterior contestate în instanță de către Mihai Aniței și Iulian Laurențiu Ștefan. Procesul s-a judecat pe 13 iulie 2017 și solicitarea acestora de suspendare a hotărârilor din 10 aprilie 2017 a fost respinsă de către instanța de contencios administrativ. Ca urmare a acestei victorii, întreaga suflare verde a derulat Convenția Națională a Colegiului Psihologilor și a reușit ulterior publicarea rezultatelor alegerilor în Monitorul Oficial, pentru ca lucrurile să intre în normalul pe care ni-l doream.

În pofida acestei victorii, cei câțiva nemulțumiți de soluția instanței, au sperat că lucrurile se vor schimba în urma recursului depus. Spuneau că pentru a recunoaște conducerea Colegiului ar fi nevoie de o hotărâre definitivă pe această speță, nu doar o decizie în primă instanță.

Foarte recent, Înalta Curte de Casație și Justiție, ne-a oferit tuturor mărțișorul așteptat. Nouă, prin faptul că în data de 06.03.2018 completul de judecată a respins recursul acestora prin care solicitau suspendarea hotărârilor din 10 aprilie 2017. Lor, pentru că se pot raporta, în sfârșit, la o decizie definitivă și irevocabilă, chiar dacă verdictul nu este acela pe care și l-ar fi dorit.

Pe scurt, au fost necesari doi ani de acțiuni susținute în justiție pentru a demonstra, și pe cale juridică, ceea ce fiecare dintre noi știa. Atunci când nesocotești regulile democrației, când produci blocajul unei profesii, nu poți să aștepți ca justiția să îți dea dreptate!

Iată că primăvara, acest anotimp verde cu valoare simbolică pentru renașterea Colegiului Psihologilor din România, vine cu această mare veste bună! Suntem convinși că alte vești bune vor mai urma! Dorim însă să vă mulțumim pentru că ați fost alături de noi în această luptă! De asemenea, dorim să mulțumim echipelor de avocați care ne-au fost alături, Casei de avocatură Fenechiu & Savu și, pentru această mare victorie reprezentată de o decizie definitivă, Casei de avocatură Furtună și Asociații, cei care s-au ocupat atât în primă instanță, cât și la recurs, de reprezentarea Colegiului Psihologilor din România.

Vă mulțumim!

Prof.univ.dr. Ion Dafinoiu

Președintele Colegiului Psihologilor din România