Colegiul Psihologilor din România

Site-ul oficial al Colegiului Psihologilor din România

 
Ca urmare a Hotărârii Convenției Naționale nr. 2 din 15.07.2017, hotărâre care viza decizia comunității profesionale de a avea o lege a profesiei de psiholog care să răspundă nevoilor actuale ale psihologilor și, implicit, nevoilor beneficiarilor serviciilor psihologice și societății, a fost creat un grup de lucru care să muncească la acest proiect.
 
Propunerile grupului de lucru au fost discutate și amendate în ședințele forurilor de conducere, iar în ședința Consiliului Colegiului Psihologilor din data de 13 martie 2019 s-a decis continuarea demersurilor instituționale, existând din partea Colegiului Psihologilor un comunicat ulterior ședinței care surpinde și acest aspect, de asemenea fiind publicată pe site, la secțiunea Legislație, minuta ședinței Consiliului Colegiului din data de 13 martie 2019.
 
Continuarea demersurilor instituționale a fost marcată de participarea, în data de 18 martie 2019, la o întâlnire organizată la Comisia Juridică din Senat, întâlnire în cadrul căreia au fost prezentate doamnelor și domnilor senatori, problemele cu care se confruntă profesia noastră (nedecontarea directă a serviciilor prestate de colegii noștri, atât în ceea ce privește serviciile de sănătate cât și în ceea ce privește serviciile din domeniul psihologiei muncii și organizațională, perioada lungă de timp în care Legea 213/2004 nu a fost amendată/modificată și, implicit, măsura scăzută în care aceasta mai reflectă nevoile concrete din piața muncii, din piața serviciilor de psihologie și nevoile organizației noastre profesionale).
 
Ulterior ședinței de la Senat, am transmis pe e-mail participanților din grupurile parlamentare prezente, draftul lucrat de grupul desemnat, sub îndrumare juridică, draft în care au fost integrate amendamentele dezbătute și aprobate în ședința de Consiliu din data de 13 martie 2019.
 
Deschiderea manifestată de toți cei prezenți la întâlnire față de profesia noastră reprezintă un semnal pozitiv că în viitorul apropiat vom putea participa la noi grupuri de lucu / comisii interministeriale în care se dezbat propuneri legislative care vizează și serviciile oferite de colegii noștri, de altfel existând deja astfel de invitații.
 
Textul propunerii legislative poate fi consultat la următorul link: https://goo.gl/Kva5AV
 
Vă vom ține la curent cu evoluția propunerii legisltive și ne bucură faptul că în Parlamentul României se va dezate un proiect de lege pentru profesia noastră. 
 
Cu colegialitate,
Ion Dafinoiu