Colegiul Psihologilor din România

Site-ul oficial al Colegiului Psihologilor din România

 

Comunicat Comisia de psihologia muncii, transporturilor și serviciilor din cadrul Comitetului director al Colegiului Psihologilor din România privind Ordinul MT nr. 513/2019 

pentru aprobarea Normelor privind stabilirea condițiilor de efectuare a evaluării psihologice a persoanelor în vederea obținerii permisului de conducere auto, adăugarea de noi categorii și, în cazul obținerii unui nou permis de conducere auto anulat, pentru autovehicule, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie, autorizarea și aplicarea sancțiunilor administrative de suspendare sau retragere a certificatului de autorizare, în cazul constatării nerespectării criteriilor și condițiilor privind acordarea acestuia precum și tarifele pentru eliberarea autorizației în vederea realizării evaluării psihologice specifice obținerii permisului de conducere auto și vizarea anuală a acesteia

 

În contextul apariției Ordinului nr. 513/2019 al Ministerului Transporturilor, Comisia de psihologia muncii, transporturilor și serviciilor din cadrul Comitetului director al Colegiului Psihologilor din România emite următorul comunicat, cu scopul de a sintetiza demersurile întreprinse și cele care se impun în perioada următoare.

În intervalul octombrie 2017 – februarie 2018, Colegiului Psihologilor din România a fost invitat să participe la grupul de lucru din cadrul Delegației Permanente Interministeriale pentru Siguranță Rutieră privind proiectul de modificare și completare a Ordinului Ministrului Transporturilor 346/2008, alături de reprezentanți ai Direcției Medicale din cadrul Ministerului Transporturilor, Comisiei Centrale din cadrul Spitalului Witting București, Autoritatea Româna Rutieră, Inspectoratului General al Poliției Rutiere.

Din partea Colegiului Psihologilor din România au fost prezenți la ședințele grupului de lucru prof. univ. dr. Ion Dafinoiu, Președintele Colegiului Psihologilor din România, d-na psih. Ramona Iocșa Pora, Președintele Comisiei de deontologie și disciplină, d-nul prof. univ. dr. Corneliu Havârneanu, Președintele Comisiei de psihologia muncii, transporturilor și serviciilor, d-na prof. univ. dr. Mihaela Rus, membru al Comisei de psihologia muncii, transporturilor și serviciilor și d-na Laura Pătruț, Director executiv al Colegiului Psihologilor din România.

Grupul de lucru interministerial a discutat în cadrul mai multor întâlniri, articol cu articol, proiectul de modificare a Ordinului MT 346/2008, fiecare întâlnire finalizându-se cu o minută ce reflectă principalele modificări discutate și agreate. În ședința de lucru din 16 februarie 2018, membrii grupului de lucru au agreat varianta finală a proiectului, variantă care urma să fie suspusă procedurii de consultare publică.

În data de 19.11.2018, Ministerul Transporturilor a lansat pe site-ul www.mt.ro, la secțiunea transparență decizională, o variantă a proiectului ce cuprindea anumite modificări față de cea agreată la nivelul grupului de lucru. Colegiul Psihologilor din România a reacționat promt, transmițând poziția sa oficială și principalele amendamente legate de proiectul supus consultării (mai multe detalii referitoare la documentele transmise de Colegiul Psihologilor din România regăsiți aici: http://mt.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/2204-omt19112018dm).

Ca urmare a documentelor transmise, Direcția de comunicare, relația cu sindicatele, patronatele și organizațiile guvernamentale a transmis Colegiului Psihologilor din România că o serie de amendamente au fost preluate/aprobate.

Colegiul Psihologilor din România a constatat, odată cu publicarea Ordinului în Monitorul Oficial al României sub nr. 513 din 14.02.2019, că există inadvertențe în acest document, că forma acestuia este diferită de însăși forma transmisă în procedura de consultare publică.

În perioada următoare, reprezentanții Colegiul Psihologilor din România vor iniția discuții la nivelul cabinetului Ministrului Transporturilor cu scopul facilitării unei întâlniri de urgență cu domnul Ministru al Transporturilor Răzvan Cuc pentru diseminarea tuturor informațiilor legate de procedura de lucru privind proiectul de modificare publicat în Monitorul Oficial și identificarea soluțiilor privind amendarea cât mai rapidă a acestui act normativ.

Sperăm ca această situație să poată fi rezolvată pe calea dialogului instituțional, astfel încât drepturile psihologilor atestați în specialitatea psihologia transporturilor să fie reprezentate și apărate.

Comisia MTS

Laura Cristina Patrut, Director executiv
Colegiul Psihologilor din România