Colegiul Psihologilor din România

Site-ul oficial al Colegiului Psihologilor din România

 
Mesajul domnului Ion Dafinoiu despre situația actuală din C.P.R.

 

Stimați colegi,

Am început, cu câteva luni în urmă, un drum care este mai dificil decât ne-am imaginat mulți dintre noi. Cele mai importante dificultăți întru normalizarea situației își au originea în atitudinea unor instituții ale statului, care sunt reținute în a lua decizii ferme, în absența unor sentințe judecătorești definitive în procesele juridice aflate în desfășurare între noi și vechea conducere a Colegiului Psihologilor.

 

Astfel, Secretariatul General al Guvernului nu a dispus, pentru moment, publicarea în Monitorul Oficial a rezultatelor alegerilor din cadrul Convenției Naționale din 15 iulie 2017. În ciuda intervențiilor noastre repetate, însoțite de toate documentele care probează legitimitatea cererilor noastre, motivațiile instituțiilor se referă la existența unor litigii în desfășurare. Drept urmare, nu a fost posibilă blocarea contractului cu firma de securitate NEI Guard și, implicit, ne este în continuare restricționat accesul în sediu.

În prezent, suntem în situația de a lucra în vederea realizării obiectivelor noastre cu resurse extrem de limitate: bani colectați din donații și contribuții voluntare, colegi care dedică zilnic, fără nicio remunerație, multe ore din timpul lor, pentru a genera documentele necesare reluării activității comisiilor Colegiului sau pentru relațiile Colegiului cu alte instituții (de exemplu, Ministerul Transporturilor); munca de secretariat de la nivelul filialelor, precum și efortul necesar asigurării circuitului regulamentar al dosarelor depuse la sediul acestora, se face în aceleași condiții, iar aici amintesc și de efortul financiar al tuturor colegilor care se deplasează la ședințele Comitetului director și Consiliului Colegiului.

În aceste condiții, sunt deseori surprins să constat, din partea unor colegi, luări de poziție critice. Prin intervențiile lor, dovedesc că nu au parcurs comunicatele oficiale pentru a afla starea de fapt, resursele de care dispunem și faptul că, fără munca dedicată a unui număr limitat de persoane, acest proces de tranziție nu ar putea să-și urmeze cursul. Nu sunt împotriva criticilor venite din interior; ele trebuie, însă, dublate de sugestii, soluții, implicare și resurse. Este nevoie să regăsim implicarea, sentimentele de solidaritate și responsabilitate care ne-au mobilizat pentru realizarea unui proces de alegeri democratic și transparent.

În privința prezenței domnului Aniței la emisiunea „Sinteza zilei” de la Antena 3, din data de 27 septembrie 2017, Colegiul Psihologilor are următoarele precizări, pe care le detaliem în cele ce urmează.

Colegiul nu poate reacționa la presupunerile făcute atât de realizatorii emisiunii, cât și de invitații lor. Ceea ce a fost prezentat în emisiune nu este altceva decât expresia unor frustrări personale ale domnului Mihai Aniței pe care noi, membrii acestei instituții, nu putem le validăm printr-un comunicat oficial. Adresarea către publicul larg nu ar face decât să dea greutate unor supoziții fără bază legală. Am receptat ceea ce s-a spus în emisiunea respectivă și vom acționa în mod public doar dacă informația falsă se va propaga în alte publicații de știri sau analiză.

Domnul Aniței a fost deranjat de diseminarea comunicatelor oficiale ale DNA, preluate de mulți dintre membrii Colegiului. Vă mulțumesc încă o dată pentru transparența pe care ați dorit să o transmiteți în numele convingerilor proprii. Este evident că fosta conducere este deranjată de acțiunile noastre, drept urmare, recurge la gesturi disperate; aceste gesturi, însă, nu trebuie încurajate de către noi prin comunicări oficiale.

Unul dintre procese a fost câștigat, la primul termen, altele sunt în curs de judecare și e de datoria noastră să avem încredere în justiție și în pașii corecți care trebuie făcuți în aceste momente foarte dificile.

Sunt convins că putem fi în continuare uniți pentru același scop: binele comunității noastre profesionale!

Cu respect,

Prof. univ. dr. Ion Dafinoiu