Colegiul Psihologilor din România

Site-ul oficial al Colegiului Psihologilor din România

 

Comunicat - Colegiul Psihologilor din România continuă demersurile pentru susținerea psihologilor clinicieni angajați în sistemul de sănătate

 

Colegiul Psihologilor din România a demarat o serie de acțiuni în sprijinul psihologilor clinicieni angajați în sistemul public de sănătate încă din primul trimestru al anului 2017, implicându-se în negocieri cu Ministerul Muncii și Justiției Sociale și Ministerul Sănătății. În acest context au fost formulate o serie de amendamente la Legea salarizării unice, precum și o serie de propuneri legislative în domeniul sănătății mentale. Având în vedere rezultatul negocierilor recente privind salarizarea psihologilor din sistemul medical, precum și statutul psihologilor angajați în sistemul medical, aceste demersuri continuă.

Un exemplu relevant pentru prioritatea pe care CPR o acordă soluționării problemelor legate de salarizarea și încadrarea psihologilor clinicieni îl reprezintă și participarea unui grup de reprezentanți ai CPR la întrunirea psihologilor clinicieni derulată la București, Sâmbătă 24.02.2018, alături de reprezentantul Sindicatului SANITAS. La această întâlnire CPR a fost reprezentat de către președintele colegiului, Prof. dr. Ion Dafinoiu, secretarul comisiei de psihologie clinică și psihoterapie, Conf. dr. Elena Vladislav și psiholog dr. Aurelian Danu. La finalul acestei întruniri cei prezenți s-au angajat la transmiterea unor puncte de vedere relevante pentru discuțiile care se vor derula în următoarea perioadă la comisiile de muncă din Senat și Camera Deputaților, respectiv la Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor, direct implicate în complexa problematică a salarizării.

 În cadrul Comisiei de psihologie clinică și psihoterapie a CPR a fost înființat un grup de lucru responsabil pentru coordonarea acestor acțiuni și reprezentarea CPR atât în relație cu psihologii clinicieni, cât și cu instituțiile de stat relevante.

 

Principalele obiectivele urmărite de către CPR în acest proces sunt:

  1. Restructurarea și consolidarea cadrului legislativ necesar pentru reprezentarea CPR în relația cu cele două ministere relevante,
  2. Renegocierea contractului cadru cu CNAS privind activitatea psihologilor din sistemul public de sănătate,
  3. Trecerea psihologilor clinicieni din sistemul public de sănătate din anvelopa paraclinică în anvelopa clinică,
  4. Restructurarea și consolidarea cadrului legislativ referitor la statutul și activitatea psihologilor din domeniul sănătății și al sănătății mentale.

 

Suntem alături de colegii noștri angajați în sistemul de sănătate și îi asigurăm de susținerea CPR în relația cu instituțiile reprezentative ale statului. Facem apel la suportul psihologilor clinicieni din toată țara pentru derularea cu maxime șanse de succes a acestor acțiuni! Vă vom ține la curent periodic prin mijloacele de comunicare ale colegiului privind acțiunile întreprinse și progresul acestora.

 

Comisia de psihologie clinică și psihoterapie

26.02.2018