Colegiul Psihologilor din România

Site-ul oficial al Colegiului Psihologilor din România

 

Comunicat - ședința din 06 martie 2018 a Comisiei de Muncă a Camerei Deputaților

 

Dragi colegi,

Dezbaterile frecvente, găzduite de mijlocele media, în legătură cu modificarea Legii - cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum și disponibilitatea Guvernului de a amenda unele dintre prevederile acestei legi prin ordonanțe de urgență, au creat cadrul unor intervenții coordonate ale Colegiului Psihologilor din România și ale psihologilor clinicieni, în vederea situării psihologilor pe poziția meritată în sistemul profesiilor din domeniul sănătății în baza pregătirii lor academice, a competențelor și responsabilităților pe care le implică activitatea lor profesională.

Preocuparea noastră privind salarizarea psihologilor s-a manifestat încă din mai 2017 când, o echipa coordonata de mine a depus un amendament la Comisia de Muncă a Camerei Deputaților prin care am solicitat indicatori de salarizare pentru psihologi comparabili cu indicatorii preconizați pentru personalul cu studii superioare din domeniul sănătății.

Demersurile inițiate în anul 2017 au continuat, atât prin implicarea Colegiului Psihologilor din România, cât și prin intervențiile bine argumentate și coordonate ale colegilor noștri angajați în sistemul de sănătate, cărora le mulțumesc pentru solidaritatea de care au dat dovadă.

În ultimele două săptămâni am participat la două întâlniri cu psihologii clinicieni (la Iași și București) unde am convenit, pentru eficientizarea și unitatea acțiunilor, să dezvoltăm un demers comun pentru atingerea obiectivelor noastre.

Cu sprijinul mai multor deputați, membri ai Comisiei de Muncă, am reușit introducerea pe ordinea de zi din 6 martie a acestei comisii câteva amendamente privind salarizarea psihologilor din sistemul de sănătate. Regulile de comunicare instituțională nu ne permit să intrăm acum în detalii și să anticipăm subiectiv negocierile la care vom participa în data de 6 martie. Detaliile amendamentelor pot fi făcute publice doar de deputații (grupurile parlamentare) care vor susține acest demers, după discuțiile care vor avea loc în ședința de marți, 6 martie. Aceste activități sunt cunoscute de reprezentanții psihologilor clinicieni în numele cărora acționăm, iar toate documentele și argumentele transmise de colegii noștri pe adresele oficiale ale Colegiului Psihologilor constituie un real suport pentru conturarea intervenției noastre.

Vă pot asigura că marți, 6 martie, interesele psihologilor vor fi bine reprezentate în cadrul audierilor din Comisia de Muncă de un grup coordonat de mine, în calitate de președinte al CPR, grup alcătuit din Cătălin Nedelcea – președintele Comisiei de psihologie clinică și psihoterapie, Claudia Tănase – vicepreședintele Comisiei de psihologie clinică și psihoterapie, precum și din reprezentanții psihologilor clinicieni - psiholog principal Irina Mitrea, psiholog principal Luminița Purice, psiholog autonom Carmen Ionescu, psiholog principal Cristian Delcea.

Mulțumesc celor care, în diverse forme, s-au implicat în realizarea acestui demers și invit toți colegii care doresc să contribuie la îndeplinirea obiectivelor comunității noastre profesionale să ne comunice materiale, puncte de vedere, argumente ce pot susține demersul nostru comun pe adresele: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. și Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. . Am integrat informațiile primite până la acest moment, sunt informații care aduc plus valoare și pe care fundamentăm argumentarea Colegiului Psihologilor, intervențiile colegilor care își desfășoară activitatea în sistemul de sănătate reprezentând cea mai importantă resursă.

Dragi colegi, suntem în fața unui moment foarte important pentru comunitatea noastră profesională, vă invit să rămânem concentrați pe atingerea obiectivului nostru – negocierea salarizării psihologilor clinicieni din sistemul de sănătate publică și pe consolidarea unui demers unitar.

 

Cu colegialitate,

Prof. univ. dr. Ion Dafinoiu